9789176836248_200x_bifrost-fantasynoveller-fran-kopparberget

Bifrost är en novellsamling skriven av fyra tjejer från Falun och består av Spökhuset av Sabina Larnefeldt, I tystnadens tunnlar av Rebecca Andersson, I bergets kedjor av Anna Westerlund och Bifrost av Disa Lindholm.

Berättelserna utspelar sig kring Kopparberget i Falun och den gemensamma nämnaren är Bifrost, porten mellan världarna i den nordiska mytologin. Novellerna handlar om hur en ung tjej råkar öppna den sedan länge glömda porten genom att läsa en besvärjelse hämtad ur en ålderstigen bok som legat undangömd i skolbiblioteket. Därmed är bollen satt i rullning och konsekvenserna skildras i en av de andra novellerna där vi får stifta bekantskap med ett gäng ungdomar som stöter på magins kraft i ett ödehus intill gruvområdet. Novellerna handlar också om en tjej som kliver igenom porten och hamnar bland nornorna i Midgård, samt om det unga rået Ciyradyl som hamnar i underjorden och blir mer känd som Gruvfrun.

Författarna har lyckats skapa en röd tråd mellan sina noveller som övertygar. Traktens historia och den månghundraåriga gruvnäringen sätter sin prägel på både handling och miljö och blir en utmärkt spelplats för väsen hämtade ur den nordiska mytologin och folktron. I vissa fall gör författarna sina egna tolkningar av klassiska gestalter och legender, men skildringarna fångar även i dessa fall den rätta känslan. Skribenterna visar prov på stor skrivtalang och har i samtliga fall lyckats väl med att skapa spänning, dramatik och fängslande karaktärer. Bifrost är en läsupplevelse lika förtrollande som en målning av John Bauer.

Novellerna är författade skrivelever vid Kristinegymnasiet i Falun och Grim Nohrstedt har varit redaktör för boken.

Boken är utgiven genom Type & Tell, 2019. 

Finns att köpa hos Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.