9789113097954_200x_villa-havsbris

Sophie ärver efter moderns död ett hus som har ägts av familjen i flera generationer: det anrika kurhotellet Villa Havsbris. Huset ruvar på många minnen av ett liv som Sophie sedan länge har lämnat bakom sig och trots att kontakten med modern har varit skör och sporadisk under många år blir hon förvånad över att hon inte kände till att mamman fortfarande ägde huset. Sophie har sedan länge varit övertygad om att Villa Havsbris sålts. Huset visar sig vara slitet och nedgånget. Sophie har inga större ekonomiska förutsättningar för renovering, men ser att det finns potential och hennes mål är att få huset i bättre skick för att kunna få ett bra pris vid försäljningen. Något annat alternativ finns inte, hon måste tillbaka till sitt liv i Berlin och ser i själva verket det gamla kurhotellet som ett administrativt problem som hon helst hade varit utan.

Bristen på ekonomiska resurser gör att Sophie sjösätter en galen idé. Hon bestämmer sig för att annonsera efter människor som kan tänka sig att renovera hennes hus i ersättning mot mat och logi. Till sist lyckas hon få ihop en brokig skara, men trots deras olikheter visar sig snart stämningen i huset bli god och munter. De lär känna varandra och en oväntat hemtrevlig värme sprider sig över Villa Havsbris, men i skuggorna lurar också familjehemligheter som riskerar att utradera hela Sophies identitet så som hon själv känner den.

Villa havsbris är en feelgoodroman som har nästintill allt man kan önska sig. Caroline Säfstrand har ett antal böcker i bagaget och har hittat fram till en stil och ton som passar hennes berättelser på ett riktigt fint sätt. Karaktärerna har sina svårigheter att brottas med vilket gör dem lätta att ta till sig och känns empati för, men de varma och fint tecknade personporträtten gör att det svåra aldrig tar överhand. Författaren låter oss ana att det finns ett ljus i tunneln och att en ljusare framtid stundar. Dynamiken mellan karaktärerna är riktigt lyckad och Caroline Säfstrand lyckas även väva in en nerv i sin berättelse som gör boken svår att släppa. Jag vill hela tiden veta mer och se hur trådarna flätas samman. Miljön med det gamla kurhotellet i fokus är charmerande och där finns egentligen den enda lilla detaljen som jag gärna hade velat ha mera av, nämligen historien om byggnaden Villa Havsbris och allt som dess väggar bevittnat tidigare. I övrigt tillhör Villa Havsbris en av sommarens oumbärliga läsupplevelser.

Utgiven av: Norstedts, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

En reaktion till “Villa havsbris av Caroline Säfstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.