188080_13092737_o_2@2x.png

Harriet Vesterberg från Ögonvittnet, den första boken i serien om Morden i Lerviken är tillbaka, och den andra delen inleds explosivt med att hennes närmsta väninna blir kidnappad. Kort därefter hittas ett lik i trakterna kring Lerviken och obehaget lägger sig som en dimma över det lilla kustsamhället. Den döde mannen påträffas med märkliga frätskador som gör polisens tekniker konfunderade. Utredarna måste försöka vaska fram sanningen om vad som har inträffat ur den härva av lögner och rykten som snart sprider sig som en löpeld bland invånarna. Polisens resurser är också begränsade av det faktum att Landskrona snart kommer att gästas av ett flertal högt uppsatta politiker som samlas för ett internationellt toppmöte.

Det blir allt tydligare att Harriet Vesterberg är en ovanligt jordnära hjältinna för att figurera inom deckargenren. Harriet är helt enkelt som folk är mest och det är underhållande att se hur Anna Bågstam tecknar bilden av en tjej som väljer en opraktisk jacka trots ihållande höstregn, livnär sig på dumlekola och bär på en ständig oro för hur hon ska kunna vara bra nog åt sin pojkvän. Under den tankspridda fasaden finns dock en skarp hjärna och Harriet är bra på att se samband, men det är inte alltid hennes kollegor tar hennes på allvar eftersom hon är civilanställd. Det är svårt att inte tycka om en personlighet som Harriets och mycket av bokens behållning ligger i att följa henne, både på jobbet och i privatlivet.

Deckargåtan lyckas leverera den spänning jag som läsare förväntar mig och undviker både förutsägbarhet och klyschor på ett snyggt sätt. Det finns ett parti där jag undrar lite över varför författaren väljer att sjösätta så många parallella händelser och komplikationer, men sammanhanget klarnar med tiden och alla sidospår blir relevanta mot slutet. Intrigen bygger på ett tema som är brännande aktuellt i den samtida debatten vilket också bidrar till att boken blir intressant. Det råder ingen tvekan om att Harriet Vesterberg är en karaktär som har kommit för att stanna och Anna Bågstam visar i Skuggspelet hur man skriver en riktigt lyckad uppföljare.

Utgiven av: Norstedts förlag, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.