9789188859167_200x_skamvran.jpg

En ung flicka lägger sig på rälsen framför spårvagnen och undkommer döden med en hårsmån. Det omgivningen inte kan förstå är att hennes handling i grunden inte är ett självmordsförsök, utan ett fall av grupptryck där jämnåriga pressat henne att anta den livsfarliga utmaningen att kasta sig undan från rälsen när spårvagnen är alldeles intill. Händelsen sätter dock spår och flickans tankebanor blir allt mörkare. Om ingen längre vill vara hennes vän kanske det är lika bra att hon avslutar sitt liv. Strax därefter försvinner hon spårlöst.

Kriminalinspektör Emma Sköld har just återvänt till jobbet efter sin senaste mammaledighet. Hon kastas rakt in i hetluften när en känd TV-profil försvinner och senare påträffas död i ett ensligt beläget skogsområde. När utredningen just är inne i sin mest hektiska fas nås hon av nyheten att hennes systerdotter är försvunnen. Emma Sköld känner det tunga ansvaret att parallellt med utredningen försöka hjälpa till att hitta flickan innan det är försent.

Skamvrån är den sjunde boken i serien om kriminalinspektör och Sofie Sarenbrant visar här att hon skriver bättre än någonsin. Återigen har hon lyckats fånga upp ett av vår samtids mest relevanta problem och gjort ämnet till ett bärande inslag i sin spänningsroman. Psykisk ohälsa, inte minst bland unga, blir allt mer alarmerande och utbrett, men trots att det är så vanligt förekommande är det fortfarande ett ämne förknippat med många tabun och ett tillstånd som kan vara svårt att förstå om det inte är självupplevt. Sofie Sarenbrant visar prov på både lyhördhet och empati i sitt sätt att skildra tonårsflickan Julias problematik och tankebanor. Det är ett stort plus i kanten att författaren använder sin roman till att belysa och öka förståelsen för ett så viktigt ämne. Dessutom behärskar Sarenbrant alla de komponenter som gör en riktigt bra deckare. Ett andlöst högt tempo, tajming i både språk och intrig samt en genomtänkt historia där inte minsta kommatecken lämnas åt slumpen borgar för ett riktigt bra resultat. Skamvrån är helt enkelt en riktigt fullträff.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Skamvrån av Sofie Sarenbrant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.