9789177951230_200x_mysteriet-pa-asthall_pocket

Louisa Cannon lever i ett fattigt kvarter i London, hunsad av sin farbror som försöker utnyttja henne för alla syften som kan generera pengar han kan stoppa i sin egen ficka. Louisa lyckas dock rymma och ta sig till det ståtliga godset Asthall Manor där den berömda familjen Mitford annonserar efter en barnflicka. Lyckligtvis får hon jobbet. På samma tåg som hon själv har rest med har det dock begåtts ett mord och Louisa blir inblandad i utredningen. Hon är angelägen om att hjälpa till, men samtidigt rädd att alla kopplingar till hennes gamla liv ska göra att farbrodern hittar henne och gör att drömmen om ett liv på Asthall Manor går i kras.

Mysteriet på Asthall är en charmig pusseldeckare som utspelar sig i början av 1920-talet. Britterna är ett folk märkta av Första världskriget och samhällsstrukturen är på väg att luckras upp. Allt fler godsägare får se sina privilegier och egendomar skingras, men Asthall Manor är än så länge relativt intakt. Döttrarna i familjen är dock inspirerade av de nya vindar som blåser och vill leva moderna liv. Därför tar sig en äldsta dottern friheten att bli vän med Louisa Cannon, trots deras olikheter i klass och bakgrund.

Deckarintrigen är egentligen ingenting utöver det vanliga, den fyller sitt syfte med sticker inte ut i mängden. Den stora behållning ligger snarare i miljö och tidsanda. Jessica Fellowes är en av skaparna bakom TV-serien Downton Abbey och vissa teman känns igen därifrån, till exempel kontrasten mellan herrskap och tjänstefolk, godsägarnas svårigheter att anpassa sig till nya tider och de uppluckrade gränserna mellan olika samhällsklasser. Jag är svag för historier som utspelar sig på gods och gårdar, och likaså böcker som tidsmässigt placerar sig under mellankrigstiden. Därför uppskattar jag Mysteriet på Asthall och den Agatha Christie-inspirerade mordgåta som boken bjuder på bidrar trots allt till bokens underhållningsvärde.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2018. Pocket, 2019. I översättning av: Joakim Sundström.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.