9789164205278_200x_kurtisanen.jpg

Beata Charlotta Ekerman väcker tidigt uppmärksamhet för sin skönhet. Hon gör succé på Bollhusets teaterscen och blir snart en del av det sena 1700-talets celebra sammanhang. Beata Charlotta vet hur man tjusar en man, en konst som snart kommer att försörja både henne och hennes syskon. Hon finner inget nöje i att vara männens ägodel, men ser ingen annan utväg för att finansiera de dyra vanor hon har skaffat sig. Under en period är hon kunglig mätress åt hertig Karl, Gustav III: s yngre bror, men när hans omgivning utövar påtryckningar om att han ska göra sig av med henne tycks Beata Charlotta vara lätt att offra. Det dröjer inte förrän hon även hamnar i kungens onåd och Beata Charlotta anklagas för att ha konspirerat mot hans höga person. Stukad lämnar hon landet och beger sig till Paris. Även här kommer Beata Charlotta att göra sig ett namn och med tiden bestämmer hon sig för att ta kommandot över sin egen tillvaro, trots att hon är en ogift kvinna. Varför ska inte hon kunna leva enligt samma regler som männen? Livsvisdom och dyrköpta erfarenheter gör henne starkare och hon beger sig ut på turné bland Europas hov. Beata Charlotta är kvinnan som slår alla med häpnad, för vem hade trott att den näpna lilla fröken född till knappa omständigheter skulle bli en kvinna med inflytande över höga och mäktiga herrar runtom i hela Europa?

Anna Laestadius Larsson har tidigare gjort succé med sin trilogi om drottning Hedvig Elisabeth Charlotta, en av de sena 1700-talets stora hovprofiler och en kvinna som uppmärksammats av eftervärlden för sina dagböcker som i detalj skildrar livet och intrigerna vid Gustav III: s hov. Även här skildras ett remarkabelt kvinnoöde, för Beata Charlotta upplevde under sina dagar allt från den djupaste misär till strålglansen kring Europas kungligheter. Det är en historia väl värd att berätta och Anna Laestadius Larsson gör det med en feministisk ton för den moderna läsaren. Beata Charlotta blir ofta utnyttjad av männen runtomkring henne och vart hon än vänder sig är hennes största handikapp att hon har fötts som kvinna. Visst är det också en tillgång att vara vacker när det gäller att snärja männen, men hon måste också alltid anpassa sig och spela enligt de regler som det patriarkalt styrda samhället har satt upp. Personligen finner jag större nöje i att läsa om resorna och mötena med Europas celebriteter i bokens senare del än de sängkammarscener som dominerar bokens inledning, men jag har samtidigt förståelse för att författaren väljer att visa saker och ting för vad de var och inte sopar några delar av Beata Charlottas liv under mattan. Allra gladast är jag dock över att Anna Laestadius Larsson får skriva och ge ut den här typen av böcker. Efter att samtida män som Axel von Fersen som Gustaf Mauritz Armfeldt under flera århundraden fått fiurera i otaliga litterära verk är det på tiden att en kvinna som Beata Charlotta Ekerman får kliva fram i rampljuset och inta huvudrollen.

Utgiven av: Piratförlaget, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.