9789187917905_200x_dodligt-arv_haftad

Eve Forrester lever ett vanligt och i hennes egna ögon ganska tråkigt liv i det sena 1940-talets London. Hennes make är en torr och kärlekslös figur som hon gift sig med enbart därför att det var passande. När ett oväntat brev från en advokat dyker upp och meddelar att Eve har ärvt en del av ett hus på Rivieran blir det en välkommen krydda i den jämngrå vardagen. Resan till Frankrike har ombesörjts och Eve bestämmer sig för att åka ensam, till makens stora förtret. Det blir början på ett stort äventyr, inte minst eftersom Eve inte har en aning som vem mannen som har nämnt henne i sitt testamente var.

Dödligt arv tar oss med till det dekadenta och glamourösa livet på Franska Rivieran. Året är 1948 och efter krigsårens torftighet sjuder området återigen av liv och en önskan om att unna sig det där lilla extra. Merparten av de som bor eller semestrar i området är celebriteter; filmstjärnor, adelsmän och författare flockas och drömmer om inträde i de allra finaste sällskapen. Eve Forrester blir något av en katt bland hermelinerna och hamnar ganska omgående på kollisonskurs med familjen som har ärvt resten av den döde mannens tillgångar och som nu ställer sig frågande till vem hon egentligen är.

Det finns en bok av Rachel Rhys på svenska sedan tidigare, Farofylld överfart, och den berättelsen föll mig verkligen i smaken. Förväntningarna var därför höga på Dödligt arv, men även denna gång lyckas författaren leverera njutbar och underhållande läsning. Det är spännande att följa utvecklingen kring det mystiska arvet och Rachel Rhys gör ett gediget jobb när det gäller att fånga Rivierans karaktär. Hon lyckas förmedla havets skönhet och de berusande blomdofterna på ett sätt som gör att jag känner mig närvarande, men hon låter oss också se havets ombytlighet när vädret slår om och stämningen blir som förbytt. Samma sak gäller för atmosfären i själva boken. Å ena sidan finns sol, värme och nya vänskaper, å andra sidan en hotfull och tryckt stämning som gör att Eve får anledning att funder vem som egentligen går att lita på. Att Rachel Rhys lyckas få Eve medbjuden på ett societetsbröllop gör också att boken verkligen lyckas med sin föresats att måla upp en trovärdig bild av Rivieran vid 1900-talets mitt. Titeln kanske antyder att en deckarintrig står i centrum, men så är egentligen inte fallet. Dödligt arv passar lika bra för den som uppskattar en välskriven roman med en gnutta mystik.

Utgiven av: Etta/Sekwa förlag, 2019. I översättning av: Malin Bylund Westfelt. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg: 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.