9789177816041_200x_nar-repet-brister

Livet förändras abrupt när Jack och hans syskon blir lämnade ensamma i bilen efter att familjen har fått bensinstopp. Deras mamma, gravid med sitt fjärde barn, ber dem vänta medan hon går för att hämta hjälp. Hon kommer aldrig tillbaka. Istället blir hon brutalt mördad. En tragedi i sig, men med facit i hand också början på familjens sönderfall. Efter att även pappan har lämnat dem är det numera Jack som ansvarar för allt, trots att han själv är minderårig. Han har specialiserat sig på småstölder och inbrott, och hans vana att sova i andra människors sängar i samband med raiderna gör att polisen har gett honom namnet Guldlock. Förutom lättförtjänta pengar är Jack också ute efter att hitta den man som dödade hans mor. Han är övertygad om att han en dag kommer att kunna identifiera mördaren med hjälp av den mycket speciella kniv som gärningsmannen använde.

Belinda Bauer har skrivit ett flertal uppmärksammade thrillers och kriminalromaner. En av hennes främsta styrkor är hennes förmåga att skildra social utsatthet på ett sätt som ger problematiken ett ansikte. Här är det Jack och hans syskon som har ramlat mellan samhällets stolar och hennes porträtt av dem är detaljerade. Belinda Bauer fångar psykologin bakom människornas agerande på ett sätt som i kombination med hennes lediga och eleganta berättarteknik gör hennes kriminalromaner till något utöver det vanliga. Hennes böcker är av den typen som inte behöver placeras i något fack, det är helt enkelt en välskrivna berättelser för alla. När repet brister är en stilsäker thriller där Belinda Bauer visar att hon inte väjer för det mörka och katastrofala, men trots det finns också en humoristisk och varm ton som på ett snyggt sätt tar udden av de tunga ämnen boken behandlar och gör svärtan uthärdlig.

Utgiven av: Modernista, 2019. I översättning av: Nils Larsson. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “När repet brister av Belinda Bauer

  1. Jag läste den här när den kom på engelska, men jag tyckte inte det var en av hennes bättre. Har läst andra som verkar tycka det är hennes bästa någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.