9789113082707_200x_tillbaka-till-den-lilla-on-i-havet

Tillbaka till den lilla ön i havet bjuder på ett kärt återseende av den skotska ön Mure och huvudpersonen Flora. Det är enkelt att plocka upp tråden igen, för boken tar vid där Sommar på den lilla ön i havet slutade. Det har förvisso gått en tid och saker och ting har stabiliserat sig, men inte relationen mellan Flora och hennes före detta chef Joel. Trots att passionen finns där verkar Joel distanserad och Flora känner tvivel. Hur ska hon kunna ta sig igenom hans skal och bygga en framtid tillsammans med en man som vägrar släppa in henne i sitt liv? Tänk om allt kunde vara lika enkelt för henne som för brodern Fintan, som planerar för det perfekta bröllopet tillsammans med sitt livs kärlek Colton.

Vi får också följa Floras bästa vän Lorna som hyser varma känslor för den lokala läkaren, Saif. Doktorn har dock fullt upp med att sopa ihop spillrorna av sin egen tillvaro. Han har flytt från krigets Syrien och lämnat både fru och barn kvar i hemlandet. Dessutom måste han hitta ett sätt att tackla öbornas misstänksamma attityd.

Jenny Colgan beskriver livet på sin fiktiva lilla ö med en smittsam värme, men det finns också mörka undertoner som ger berättelsen ytterligare en dimension. Öborna har alla sina egna strider att utkämpa, ingenting tycks komma till dem den enkla vägen. Det är just det som gör Jenny Colgans bok läsvärd, för hade hon bara skildrat en rosaskimrande och verklighetsfrånvänd drömtillvaro hade boken riskerat ett platt fall. Jenny Colgan skapar istället mystik och problematik som karaktärerna måste övervinna, vilket gör handlingen intressant och öborna lätta att relatera till. Ibland gör hon det dock nästan outhärdligt svårt för dem, men det är också det som gör att boken berör mig. I kombination med de tilltalande och utförligt återgivna miljöerna där boken utspelar sig blir serien om den lilla ön i havet svårslagen för den som gillar riktigt bra brittisk feelgood.

Utgiven av: Norstedts, 2019. I översättning av: Birgitta Karlström. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.