IMG_20190605_160003.jpg

 

Lisa Jewell är tillbaka med ett nytt rafflande relationsdrama. Joey och hennes nyblivna make har just återvänt hem till England efter att ha bott utomlands. Deras ekonomi är skakig och eftersom de saknar egen bostad bor de hos Joeys bror tills vidare. Villaområdet är på ytan idylliskt, men ganska snart visar det sig att mycket är i görningen.

Joeys närmsta granne är rektor och har en lysande karriär där han lyckats vända trenden på många problemtyngda skolor. Trots en stor åldersskillnad blir hon attraherad av honom. Vad hon inte vet är att de ständigt är iakttagna, att varje steg de tar följs av kvarterets vakande ögon. Konsekvenserna blir förödande.

Att skriva om relationer i en eller annan form har blivit något av Lisa Jewells signum – och hon gör det bättre än de flesta. I de senaste böckerna har hon valt att fokusera mer på spänningsmomentet och närma sig den psykologiska thrillern, men det är fortfarande banden mellan karaktärerna som står i centrum. Trots ond, bråd död är Varje steg du tar ingen renodlad deckare.

Det som fängslar mig mest med den här fristående berättelsen är författarens förmåga att gestalta karaktärerna. Vi får följa ett flertal olika personer i skiftande åldrar och Lisa Jewell lyckas ge dem egna röster och identiteter som känns trovärdiga utifrån beskrivningen av deras ålder och livssituation. Författaren lyckas också bygga upp en olycksbådande stämning som gör boken riktigt svår att släppa, för redan i ett tidigt skede vet läsaren att det inte kommer att sluta väl. Resan dit är intressant att följa, inte minst eftersom Lisa Jewell förmår att göra mig delaktig i karaktärernas situation och de vägval de ställs inför. Varje steg du tar är ett riktigt fint exempel på hur man skriver högklassig spänning utan att ha en detektiv i huvudrollen.

Utgiven av: Printz Publishing, 2019. I översättning av: Sanna Hellberg. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Varje steg du tar av Lisa Jewell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.