9789187917783_200x_frannie-langtons-bekannelser

Frannie Langtons bekännelser tar oss med tillbaka till år 1826, där den unga, mörkhyade Frannie Langton står inför rätta i London för att ha mördat sin husbonde och hans fru. Men berättelsen tar egentligen sin början många år tidigare när Frannie föds på Jamaica som oäkta dotter till en svart slavinna och hennes vita husbonde. Frannies mor arbetar på plantagen, men eftersom deras ägare är en man med intresse för den mycket populära naturvetenskapen går Frannie en helt annan framtid till mötes. Hon får lära sig att läsa och får en för sin klass och tid ovanligt grundlig utbildning. Men allt handlar i grunden om vadslagning och ett experiment där Mr Langton vill utreda om en svart människa går att bilda. Så kommer det sig att Frannie får kunskaper och perspektiv som kommer att vila över hennes som en förbannelse.

Frannie Langtons bekännseler är Sara Collins debutroman och det är verkligen en uppseendeväckande sådan. Berättelsen om Frannies liv är en historia om tidens värderingar, som på ett påtagligt sätt lämnar ekon in i vår egen samtid. Det sticker i ögonen på de flesta att Frannie kan läsa, skriva och rentav föra ett hyfsat vettigt resonemang. Slaveriet är så mycket lättare att rättfärdiga om den svarta rasen ses som djur, men Frannie blir en obekväm påminnelse om att hon är lika mycket människa som det vita herrskapsfolk i vars salonger hon kommer att tjäna. Hon passar inte in någonstans. De andra slavarna vill inte veta av vad de ser som en självgod och överlägsen ung kvinna som tror att hon kan leva som en vit människa trots sin mörka hy. I London blir situationen inte bättre. Jämbördighet finns inte, och därmed är Frannie Langton dömd till utanförskap och i förlängningen även den självklara syndabocken när hennes husbonde hittas död. Frannie Langtons bekännelser är en storslagen läsupplevelse som berör på många plan. Språket är lekfullt och utmanar läsaren med sina formuleringar. Det imponerar att Sara Collins på första försöket har lyckas konstruera en så mångbottnad roman.

Utgiven av: Etta förlag, 2019. I översättning av: Jan Hultman & Annika H Löfvendahl.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Frannie Langtons bekännelser av Sara Collins

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.