IMG_20190609_113230.jpg

Det första chiffret är den första delen i Denise Rudbergs nya serie Kontrahenterna. Året är 1940 och vi får följa tre kvinnor med helt olika bakgrund. Elisabeth är uppvuxen i Stockholms finare kvarter och van att ta plats i tillvaron, i den mån en ung kvinna tillåts göra så. Signe är från landsbygden och efter en konflikt med den strängt religiösa familjen hemma på gården reser hon till Stockholm och får anställning som hushållerska hos en professor. Iris har flytt från Estland med sina två söner. Trots sina olikheter har de en stark gemensam egenskap i sin förmåga till logiskt tänkande och att kunna se samband. De blir därför rekryterade till en av försvarsmaktens allra hemligaste avdelningar där de kommer att arbeta som kodknäckare i en orolig tid då rikets säkerhet är allvarligt hotad.

Det är intressant att läsa om krigsåren i romanform och boken är något extra därför att den skildrar en sida av Sverige under kriget som inte syns så ofta i litteraturen. Oftast är det männens insatser och trogna tjänstgöring för riket som lyfts fram, men här står alltså kvinnor som tilldelats ett tungt ansvar i fokus. Denise Rudberg lyckas bra med att återge den verklighetsinspirerade handlingen i skönlitterär form. Kvinnorna i det hemliga tillhållet vid Karlaplan i Stockholm stod för en hel del av kodknäckandet. De kallades ”klisterprinsessor” eftersom de skrev ut och klistrade upp alla uppsnappade meddelanden för att lättare kunna få en överblick över dolda koder och meddelanden.

Denise Rudberg fångar de kvinnliga huvudpersonernas identiteter och växlar skickligt mellan skildringar vardagen kring år 1940 och spänningsscener som är svåra att släppa. Det enda som skaver lite är att boken mest känns som en introduktion till den kommande serien. Just när berättelsen har fått upp farten tar den slut för denna gång, och jag hade gärna önskat att få lite mer redan här i Det första chiffret. I övrigt är boken läsvärd, och det är inte utan att jag stundtals tänker att det nog är ungefär så här det hade sett ut om Maria Lang någon gång hade skrivit en riktigt spionroman.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.