IMG_20190616_103510.jpg

 

När en äldre man hittar sin granne brutalt mördad blir polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner snabbt kallade till platsen. Offret är en ung kvinna som har blivit brutalt misshandlad och knivskuren. Den äldre mannen har fått en svår chock och hamnar på sjukhus, men kvar i huset finns hyresvärdinnan som huserar på en av de övre våningarna. Hon visar sig vara en smått excentrisk dam som hela livet sysslat med litteraturvetenskap, men som nu på ålderns höst väckt liv i sin dröm om att skriva en deckare. Snart uppdagas en kuslig likhet mellan handlingen i hennes deckarmanus och den unga kvinnans död. Mordet har begåtts på exakt samma sätt som i kvinnans berättelse.

Krokodilväktaren är en färgstark kriminalroman fylld av spännande människor och brutala mord. I kulissen finns också staden Köpenhamn och författaren gör ett bra jobb när det gäller miljöbeskrivningarna och fångar stadens atmosfär. Som i många andra deckare skildras handlingen ur flera olika perspektiv, varav de utredande poliserna Jeppe Kørner och Anette Werner äger det mest framträdande. De är ett dynamiskt par som med sina olikheter kompletterar varandra. Jeppe har också en del privata problem, men Katrine Engberg undviker skickligt de värsta klichéfällorna.

Intrigen i berättelsen är väl sammansatt och spänningen hålls vid liv ändra fram till slutet. Visst finns det vissa komponenter i historien som känns igen från andra böcker inom genren, men Katrine Engberg behärskar detaljerna väl och ser till att göra dem effektfulla. Krokodilväktaren är både genomtänkt, underhållande och oförutsägbar, vilket gör att den levererar det mesta man kan önska sig av en välskriven deckare.

Här hittar ni min intervju där Katrine Engberg berättar mer om Krokodilväktaren

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. I översättning av: Margareta Järnebrand. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

 

2 reaktioner till “Krokodilväktaren av Katrine Engberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.