9789188845443_200x_drottningklockan_pocket

Året är 1983 när en klocka som tillhört den franska drottningen Marie Antoinette stjäls från ett museum i Jerusalem. Klockan är ovärderlig och den nye ägaren känner att han måste gömma uret på ett ställe där ingen någonsin kommer att leta efter det. Där kommer den hängivne amatörurmakaren Aron från Nyköping in i bilden. Tjuven skickar klockan till honom i tron om att han ska stoppa undan den på ett säkert ställe, ovetande om dess rätta värde och historia.

Aron är en helt vanlig man som lever stillsamt. Parallellt mer berättelsen om klockan får vi följa hans liv, som ofta kantas av motgångar. Han får aldrig det liv tillsammans med ungdomskärleken Maggan som han drömmer om, och att brevbäraren som varje dag levererar hans post i själva verket är hans dotter förblir han länge ovetande om. Den dagen då han får en antik klocka med posten tillsammans med en anonym vädjan om att ta hand om den blir det början på en rad omvälvande händelser där Aron sveps med, ovetande om vilken härva han har blivit inblandad i.

Drottningklockan av Elisabeth Öhman är den första delen i en spänningstrilogi om Aron, en man som till vardags arbetar som kyrkogårdsvaktmästare och lägger all sin fritid på att vårda sin klocksamling. Tjuven som skickar Marie Antoinettes klocka till honom tar honom för en okunnig och tillbakadragen man, men Aron inser direkt vilket ur det är han har fått i sin hand. Däremot är han helt ovetande om vad konsekvenserna av att ha den i sin ägo kommer att bli.

Elisabeth Öhman skriver med värme och skildrar Aron och hans närmaste på ett fint sätt. Hon lägger mycket kraft på att beskriva hans tillvaro. Det är ganska befriande att läsa om en karaktär som är så vanlig. Aron är sympatisk och gör ingenting för att förhäva sig, trots sina gedigna kunskaper om klockor. Något som förvånar mig en aning är dock att boken inte berättar mer om historien kring själva klockan och dess ursprungliga ägare. Det sker också lite för många osannolika sammanträffanden för att jag ska köpa berättelsen rakt av. Elisabeth Öhman har ändå lyckats bra med att skriva en spänningsroman som sticker ut. Drottningklockan är både charmig och intressant, och framförallt ett bra val för den som uppskattar spännande böcker som inte är allt för blodiga.

Utgiven av: Bokförlaget Sol, 2018. Pocket: MiMa, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.