IMG_20190605_154259.jpg

Kate Woodcroft är en erfaren brottmålsadvokat som satsar allt på karriären. Hennes senaste fall ser ut att bli ett osedvanligt uppmärksammat ärende, för när en ung kvinna anklagar en högst uppsatt minister för våldtäkt är skandalen ett faktum och mediadrevet strax i full gång. När rättegången väl börjar inleds en detaljerad granskning av fallets detaljer och parternas mest intima privatliv nagelfars inför domaren och juryn. Kate Woodcroft står på brottsoffrets sida och när den unga kvinnan berättar om en man som inte godtagit ett nej känner Kate allt för väl igen sig. På andra sidan finns också ministerns fru Sophie, som är chockad över att mannen hon lever mer har visat prov på ett sådant beteende. Det får henne att tvivla på hela deras äktenskap. Runt ministern finns också en stor skara inflytelserika män som försöker avfärda våldtäktsanklagelserna som en bagatell, eller kanske rentav ett försök till hämnd från en försmådd kvinna.

Efter skandalen är i grunden en roman, men här finns också vissa drag som för tankarna till en thriller. Jakten på sanningen någonstans bland flera parters skiftande vittnesmål och de gamla hemligheter som flyter upp till ytan under rättegången gör att spänningen hela tiden hålls vid liv, men Efter skandalen är också en mycket djup historia där det finns mängder av aspekter att reflektera över. Vem är egentligen James, och är det sannolikt att hans beteende mot den unga kvinnan är en engångshändelse? Om inte, hur har han kunnat dölja den sidan för sin fru? Männen i den politiska toppen tycks övertygade om att våldtäktsanklagelserna är en storm som snart kommer att blåsa över. Att ha haft en relation med sin sekreterare nästan en staturmarkör inom vissa kretsar. Men efter kampanjen kring Metoo blåser nya vindar och acceptansen när det gäller övergrepp krymper.

Sarah Vaughan har skrivit en realistisk rättegångsthriller som både skrämmer och upprör. Många kan säkerligen känna igen sig i hur en obekväm sanning helst sopas under mattan och den tystnadskultur som finns inom maktens korridorer gör att den unga kvinnan som anmäler ett övergrepp kämpar i motvind ur flera aspekter. Hennes chans att se rättvisa skipas framstår inte som självklar när motparten är en man hemmahörande i landets absoluta toppskikt. Alla dessa frågeställningar som väcks gör att Efter skandalen är en sådan bok som lämpar sig utmärkt för bokcirklar och diskussioner. Likaså är den ett bra alternativ för den som vill läsa en bok som både engagerar och berör, samtidigt som spänningsmomentet gör berättelsen svår att släppa. Sarah Vaughan har onekligen lyckats väl med att kombinera fin berättarteknik med ett viktigt tema.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. I översättning av: Molle Kanmert Sjölander. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.