9789164205933_200x_ett-hogre-syfte.jpg

Amir och hans vänner reser till Rivieran för att fira en av grabbarnas svensexa. Festandet slutar emellertid i tragedi när baren de befinner sig på blir utsatt för en skjutning. Den värsta kallduschen kommer strax efter händelsen när den franska polisen börjar utreda brottet som en terrorattack och Amir blir en av de misstänkta. Han häktas och hamnar i fängsligt förvar. Hans vänner reser hem. De är rädda för att bli kvarhållna i Frankrike om bandet mellan dem blir känt.

Fallet Amir sträcker sig över gränserna och blir en internationell angelägenhet. Några av de som kommer att arbeta med ärendet är den svenska åklagaren Esther Edh och hennes chef Fabia Moretti. Under tiden sitter Amir inlåst i ett av världens största fängelser där han hålls isolerad i väntan på rättegången. Han nekas all kontakt med sin familj och omgivning, det är till och med svårt att få ett konkret svar på vad han står anklagad för.

Ett högre syfte är en högaktuell spänningsroman som sätter några av vår samtids största dilemman i fokus. Europa hålls som gisslan av den rädsla som de senaste årens terrordåd har skapat och det är lätt att se faror överallt. Här utmanas vår bild av hur en rättsstat fungerar och en mångbottnad berättelse om rädsla, fördomar och oväntade vänskapsband byggs sakta upp. Det finns mycket att reflektera över, så som vännernas svek och Amirs utsatthet, hur hans familj drabbas av anklagelserna och om rättsapparaten är beredd att offra en och annan individ för ett högre syfte. Malin Thunberg Schunke presenterar några riktigt färgstarka karaktärer i form av Esther Edh och hennes chef, men också Amir och hans vänner är intressant tecknade. Författaren skriver med nerv och bitvis går tankarna till en psykologisk thriller där det är svårt att se karaktärernas motiv och ”rätta jag” klart, men här finns också en mer allvarstyngd sida. Malin Thunberg Schunke väjer inte för att ta upp svåra ämnen och det finns stunder när Ett högre syfte närmar sig Malin Persson Giolitos uppmärksammade bok Störst av allt. Viljan att förmedla något mer än bara ännu en spänningsintrig i mängden är något de har gemensamt, och det är också det draget som gör Ett högre syfte till en högintressant debutroman inom spänningsgenren.

Utgiven av: Piratförlaget, 2019.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.