186564_13087061_o_1@2x.png.jpg

Staden är berättelsen om gruvorten Silvertjärn, ett litet samhälle vars befolkning försvann över en natt på 1950-talet. Ingen vet vart människorna tog vägen. Mysteriet har aldrig kunna lösas, men Alice har bestämt sig för att göra en dokumentärfilm om orten. Hon har själv anknytning till platsen genom sin mormor som var född i Silvertjärn och har alltid fascinerats av gåtan. Tillsammans med några kollegor i produktionen beger hon sig norrut till den övergivna staden. Husen står kvar som människorna lämnade dem och trots att naturen delvis har börjat återta marken är allt skrämmande välbevarat. En kuslig känsla infinner sig hos alla i gruppen och när mörkret sänker sig över Silvertjärn är det inte utan att de alla känner av obehaget. Efter några dagar börjar oförklarliga saker hända och flera av dem kan vittna om att de har sett en figur röra sig bland de övergivna husen. Kan det vara deras hjärnor som spelar dem ett spratt, eller har de kommit farligt nära sanningen om stadens öde?

Camilla Sten har skrivit en thriller som blir något av en hybrid inom genren. Här finns både inslag av rysare, deckargåta och spökhistoria. Författaren går sin egen väg och följer inte i några tydligt upptrampade fotspår. Staden är en frisk fläkt inom den svenska spänningsgenren som faller mig i smaken. Jag fängslas omgående och Camilla Sten håller sig hela tiden till det rimliga och jordnära vilket gör att jag slukar boken i ett allt snabbare tempo ju längre in i den jag kommer. Parallellt med den nutida berättelsen får vi även följa med bakåt i tiden, och här skapar författaren en intressant och mångbottnad skildring av ett samhälle där hoppet håller på att fly i takt med att bygden avfolkas. Stämningen är tät, tryckande och klaustrofobisk. Författaren lyckas väl med att skapa en detaljerad bild av byn trots att den inte existerar, och trovärdigheten ligger till stor del i att hon skapar en ruffigare spegelbild av många verkliga gruvsamhällen och småorter. Staden är en bok som riskerar att lämna vissa men i form av fobier för ödehus, men underhållsvärdet är högt och boken är både genomtänkt och rysligt bra.

Utgiven av: Norstedts, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

2 reaktioner till “Staden av Camilla Sten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.