9789188725110_200x_mafioso_pocket

Mafioso är den andra boken i serien om Ida Davies och Michael Talbot, båda detektiver vid Pinkertons detektivbyrå. Året är 1928 och de bor numera i Chicago, en snabbt växande stad som till stor del styrs av maffian. Omsättningen på gangsters är hög och det råder stor konkurrens mellan de mest framstående grupperingarna. I toppen finns Al Capone, den främsta av dem alla. Han ser alltid till att hålla sina egna händer fläckfria, men efter en incident där flera av stadens ledande män förgiftats i samband med ett besök på Ritz har han anlitat en av sina handgångna män för att till varje pris försöka utreda vilka krafter som försöker utmana hans imperium och förskjuta maktbalansen i staden undre värld. Samtidigt får Ida och Michael i uppgift att leta reda på en försvunnen arvtagerska och någonstans på vägen visar sig dessa båda händelser ha en gemensam nämnare.

Yxmannen, den första delen i bokserien, utsågs 2016 till årets bästa översatta deckare av Svenska deckarakademin. Även Mafioso nominerades till priset 2017 efter när boken släpptes på svenska.

De fina miljöbeskrivningarna och den atmosfär författaren bygger upp gör Mafioso till något alldeles extra. Ray Celestin fortsätter att sätta en ära i att återspegla den tid och den stad som utgör scenen för hans dramatiska berättelser. I den första boken fångade han New Orleans så väl att jag som läsare nästan kunde känna jazz- och bluestonerna svänga och vibrera fram över sidorna. Samma sak gäller i Mafioso, som visar upp ett Chicago som ljuder av alla de pågående storbyggena, är inbäddat i smog från den växande biltrafiken och med skottsalvor från gänguppgörelser som en ofta närvarande bakgrundsmelodi. Men allt i Ray Celestins berättelse är inte hårdkokta gangsterfasoner, här finns så mycket mer. Han skildrar stadens problem med korruption, rasmotsättningarna och de enskilda individernas öden på ett sätt som engagerar. Som extra krydda väljer författaren också att låta personer som funnits i verkligheten dyka upp i periferin. Här får vi följa både Louis Armstrong och Al Capone, vilket bidrar till att göra tidsmarkörerna ännu mera trovärdiga. Mafioso är en bok som jag läser lika mycket för det gedigna romanbygget som för den spännande deckargåtan.

Utgiven av: Southside Stories, 2017. Pocket, 2018. I översättning av: Hanna Williamsson.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.