IMG_20190508_164952.jpg

Under flera säsonger av teveserien Mandelmanns gård har vi kunnat följa Marie och Gustav Mandelmann och deras liv på gården Djupadal belägen på Österlen. En betydande del av programserien har handlat om hur man tar till vara på naturens och trädgårdens läckerheten. Det kan både handla om att konservera frukt och grönsaker samt att förädla dem till saft och sylt. En del av dem blir också huvudingrediens i läckra bakverk.

I Mandelmanns söta har Marie och Gustav samlat sina bästa recept på allt ifrån tårtor och pajer till godis och kakor. Recepten är indelade efter årstiderna eftersom en stor del av Mandelmanns livsfilosofi handlar om att använda råvaror som är i säsong. Jag uppskattar den idén, för visst blir man sugen på att använda rabarber, jordgubbar och äpplen just när de är som allra bäst.

I boken finns också recept som lär oss göra egen mandelmassa, vaniljsås eller smördeg, vilket är perfekt om du vill kunna baka från grunden utan att köpa hem varor fulla av konserveringsmedel. I Mandelmanns söta får vi till och med lära oss att snickra ett eget bakbord, och den härliga känslan av att lära sig göra saker själv istället för att köpa färdigt är ett av bokens stora företräden.

Det är en vacker bok med många fina illustrationer och inspirerande färgfoton. De flesta av recepten är också ganska enkla, men samtidigt eleganta. Mandelmanns söta är en alldeles underbar receptbok där det lätt att hitta många nya favoriter som passar både till vardag och fest. Jag uppskattar också att boken bidrar till att hålla traditionella hantverkskunskaper levande, för här kan man till exempel lära sig hur man gör ostkaka. För mig är det här en ny favoritbok som jag kommer använda flitigt framöver.

Boken är utgiven av Bonnier Fakta. 

Finns att köpa hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5


Mandelmanns fina jordgubbsmoussetårta

Den här fina jordgubbstårtan är perfekt för sommarens alla fester och högtider. Du kan enkelt förbereda den dagen innan och den kommer bli en given succé både på kaffekalaset eller som dessert efter middagen eller buffén. Receptet är hämtat ur boken Mandelmanns söta. 

Mandelmarängbotten:

  • 200 g sötmandel (eller 4 dl mandelmjöl)
  • 6 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Jordgubbsmousse:

  • 4 gelatinblad
  • 300 g färska eller frysta jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl florsocker

Garnering:

  • Färska jordgubbar

Värm ugnen till 175° (varmluft 160°). Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj pappret och kanterna.

Mandelmarängbotten: Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa till mjöl i matberedare. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelmjölet och sockret och blanda försiktigt till en jämn smet. Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills bottnen fått lite färg. Låt svalna, ta loss och lägg tillbaka i formen. Ställ in i kylen.

Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst. Blanda grädden med jordgubbsmoset, yoghurten och florsockret. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i en kastrull med ½ dl vatten och smält dem på svag värme. Låt svalna och häll ned sakta i jordgubbssmeten medan du vispar.

Ta fram den riktigt kalla mandelmarängbottnen och fördela jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ sedan formen kallt ett par timmar före servering.

Lossa försiktigt tårtan från formens kanter. Det kan hjälpa att värma lite med händerna utanpå kanten. Garnera tårtan med jordgubbar.

IMG_20190428_143833.jpg

Receptet har publicerats enligt överenskommelse med Bonnier Fakta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.