9789113090863_200x_har-jag-en-dalig-dag-kanske-nagon-dor_pocket

Den svenska sjukvården får ofta utstå kritik då media har en benägenhet att gärna lyfta fram de misstag som begås. Som patient kan det vara svårt att känna sig sedd och hörd när man slussas mellan olika avdelningar, men många har också en mycket positiv bild av vården och kan vittna om ett professionellt och empatiskt bemötande. Sjukvårdspersonalen lever med ett stressigt arbetsklimat då vårdplatserna är få och den administrativa sidan av yrket tar mycket tid. Men hur är det egentligen att vara läkare? Vad innebär yrkesrollen och vilka utmaningar ställs du inför?

Christian Unge har skrivit en bok där han öppenhjärtigt berättar om sina egna erfarenheter och sin syn på den svenska vårdapparaten. Han berättar om sin tid hos Läkare utan gränser i Afrika där förhållandena skiljer sig avsevärt från den svenska standarden och han påminner om hur lyckligt lottade vi är som lever i ett land som kan erbjuda avancerad sjukvård. Christian Unge berättar också om varför han valde att bli läkare, ett alternativ som han i sin ungdom hade förkastat, och om alla de stunder som bevisar att han gjorde rätt val. Mötet med patienten kan ofta vara mycket givande och känslan av att kunna hjälpa och göra skillnad beskrivs som en av läkaryrkets största förtjänster. Men det finns också en baksida. Mycket av kunskapen kommer med erfarenheten och som ung, nyutexaminerad läkare är det lätt att ha en övertro på sin egen kompetens. Som läkare är man också bara människa och precis som för alla andra är det lätt att i en pressad situation göra en felbedömning eller ta ett förhastat beslut. I Christian Unges yrke kan ett sådant beslut få stora konsekvenser och bli direkt dödliga.

Har jag en dålig dag kanske någon dör är en intressant skildring av hur läkaryrket kan vara. Författaren berättar om den hierarki som råder inom sjukvården och hur prestigen ibland styr. Samtidigt kräver läkaryrket samarbetsförmåga då man ofta är ett helt team av läkare och sjuksköterskor där var och en spelar en central roll. Christian Unge är tydlig med att det finns problematik inom vården, men bidrar också till att nyansera bilden och få läsaren att förstå att den svenska sjukvården trots allt håller en mycket hög nivå. Den enskilda läkaren gör sitt bästa utifrån de förutsättningar som finns, medan beslut om regelverket kring byråkratin och antalet vårdplatser fattas av högre instanser som ibland har dålig uppfattning om hur sjukhusets verklighet faktiskt ser ut. Har jag en dålig dag kanske någon dör är en mycket relevant och läsvärd bok, inte minst eftersom Christian Unge använder sig av en personlig berättarton och på allvar bjuder in läsaren i det som är hans vardag.

Utgiven av: Norstedts, 2018. Pocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.