9789113080543_200x_gar-genom-vatten-gar-genom-eld.jpg

Går genom vatten, går genom eld är den första boken i en helt ny thrillerserie som utspelar sig i sjukhusmiljö. Vi får följa Tekla Berg som varje dag ställs inför nya utmaningar genom sitt jobb på Nobelsjukhuset. Akutmottagningen är en miljö där tempot ofta är skyhögt, men Tekla är också en läkare utöver det vanliga. Hon gör vad hon kan för att dölja sitt fotografiska minne för omgivningen, men förmågan att minnas och se samband kommer ofta väl till pass när besluten hon fattar kan vara skillnaden mellan liv och död för patienten hon har framför sig.

När ett höghus i Stockholm brinner innebär det en stor belastning i form av allvarligt brännskadade patienter i behov av vård. Sjukhusdirektören ser det som ett spel, det råder stenhård konkurrens med en liknande specialistavdelning i Uppsala om vem som ska få störst anslag för sin verksamhet. För Tekla Berg slår branden istället an på de personliga strängarna. Polisen utesluter inte terrorbrott och Tekla har anledning att befara att den till oigenkännlighet brända mannen hon vårdar kan vara hennes försvunna bror.

Christian Unge har tidigare skrivit en rafflande deckarserie som utspelar sig i Afrika där huvudkaraktären har en tjänst hos Läkare utan gränser samt en självbiografisk bok om livet som läkare med titeln Har jag en dålig dag kanske någon dör. I sin nya serie satsar han på att skildra maktspelet och intrigerna som förekommer i sjukhusets kulisser, men boken tar oss också med ner i Stockholms undre värld där de kriminella gängen styrs av maffialika ledare av uzbekisk härkomst.

Tekla Berg är en mycket speciell karaktär. Det är inte nödvändigtvis en kvinna som man tycker om, men det är ändå något karismatiskt över hennes handlingskraft. Hon följer inte alltid regelboken, men fattar ändå oftast kloka beslut. Förutom när det gäller hennes bror, det är ett område som tycks göra henne hemmablind. Inledningsvis har jag dock lite svårt att greppa alla karaktärer och nya miljöer, men när Christian Unge väl har etablerat sitt persongalleri är jag fast. Går genom vatten, går genom eld är en mycket lättläst thriller och jag uppskattar det höga tempot. Författaren väver skickligt samman sina medicinska kunskaper med den spännande intrigen och just den specifika miljön gör den här boken till något extra.

Utgiven av: Norstedts, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

 Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.