20181204_223032_0000.png

En del karaktärer vi läser om skapar extra stora avtryck. Idag handlar det om våra favoriter bland de mest oförglömliga huvudkaraktärerna och här är fem figurer som jag gärna läser om.

  1. Hercule Poirot av Agatha Christie. Poirot är stundtals gräslig. Han är uppblåst och har ett självförtroende som aldrig sviktar. Men samtidigt hjälper han alltid de utsatta, är inte snabb att döma (eftersom inget är vad det ser ut att vara) och är alldeles briljant i sitt intellekt. Kan man annat än att älska honom?
  2. Sherlock Holmes av Sir Arthur Conan Doyle. Ännu en egensinnig herre som har både bra och dåliga sidor. Det jag gillar mest med Sherlock är hans slutledningsförmåga och nästintill fotografiska minne. Men man måste också beundra Dr Watsons tålamod.
  3. Harry Hole av Jo Nesbø. Hole är även han en figur som inte alltid gör rätt, men hans motiv är oftast goda. Han är sannerligen ingen muntergök, men kanske är det just hans komplexa natur som gör honom så minnesvärd.
  4. Leona Lindqvist av Jenny Rogneby. En polis som inte liknar andra.
  5. Barbara Havers & Thomas Lynley av Elizabeth George. Egentligen är det Barbara Havers jag främst vill ha med på min lista, men i den här bokserien är det ofta spelet och dynamiken mellan dessa båda huvudkaraktärer som gör hela grejen. De är två ytterligheter och lever i olika världar, men de kompletterar varandra på ett sätt som gör böckerna intressanta.

21 reaktioner till “Veckans topplista v.19 – Oförglömliga huvudkaraktärer

  1. Poirot och Sherlock Holmes är verkligen oförglömliga! Och Barbara Havers får mig att tänka på Anna Bågstams Harriet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.