9789150941869_200x_forradaren

Den femte boken om Johan Rokka inleds med att en ung man som sett för mycket blir brutalt avrättad vid en rastplats. Rokka och hans kollegor är ganska övertygade om att det på något sätt är ett fall med kopplingar till gängkriminalitet, men Rokka får aldrig någon chans att fördjupa sig i ärendet då hans chef meddelar att han istället ska lånas ut till kollegorna i Stockholm. Även där ska han arbeta med kriminella gäng och organiserad brottslighet och chefens förhoppning är att Rokka ska få en nytändning och komma hem till Hudiksvall med värdefulla erfarenheter. Väl på plats i Stockholm blir Rokka inblandad i ett dramatiskt ärende där en man fritas från fängelset och sedan blir involverad i en juvelkupp mot NK. Ganska snart inser Johan Rokka att han sitter på dubbla stolar då den förrymda rånaren är en gammal barndomsvän.

Gabriella Ullberg Westin fortsätter att utveckla karaktären Johan Rokka på ett sätt som både intresserar och imponerar. Hans förflutna är inte fläckfritt och han har en hel del ungdomssynder i bagaget. Till sist bestämde han sig dock för att den inslagna vägen var fel och blev istället polis. Den hårfina skillnad som våra vägval kan innebära är ett genomgående tema i Förrädaren, för Johan Rokkas vän Viktor var en av dem som istället stannade i kriminaliteten. Nu sitter han inne men hoppas att tiden efter frisläppandet ska innebära starten på ett nytt liv. Han har skaffat sig en utbildning och har en kvinna som han vill leva tillsammans med, men mönstren är inte lätta att bryta och kriminaliteten är lika svår att ta sig ur som ett beroende. När Viktor hotas ser han ingen annan utväg än att gå i de kriminella högdjurens ledband.

I den värld Gabriella Ullberg Westin målar upp är ingenting svart och vitt. Hon visar istället hur många olika omständigheter kan få en människa att vackla och fatta fel beslut av skäl som i grunden är mycket komplexa. Det är lätt att fastna i en ond, nedåtgående spiral av händelser. I litteraturen går annars oftast en knivskarp linje mellan gott och ont, men så ser sällan verkligheten ut. Författaren fångar gråzonen däremellan och hennes förmåga att få läsaren engagerad i karaktärernas levnadsöden tillsammans med en halsbrytande spännande intrig gör boken till en riktig bladvändare. När det gäller handlingen som helhet är Förrädaren mycket raffinerad och välskriven. Som storkonsument av deckare är det numera sällsynt att jag hittar böcker som är så spännande att jag måste hetsläsa dem, men Förrädaren är just en sådan. Visst finns det stunder när jag saknar Janna och utredningsgruppen i Hudiksvall som denna gång får ta ett steg tillbaka, men på det hela taget är jag mycket imponerad av vad jag upplever som Gabriella Ullberg Westins bästa bok hittills.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

2 reaktioner till “Förrädaren av Gabriella Ullberg Westin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.