9789137151212_200x_folk-med-angest

Fredrik Backman har under det senaste decenniet gjort succé med böcker som Björnstad och En man som heter Ove. Många läsare världen över har identifierat sig med och berörts av hans berättelser. Nu är han tillbaka med en ny skruvad dramakomedi om vår samtid och människor som gör allt för att leva upp till omgivningens förväntningar och krav.

Handlingen kretsar kring en lägenhetsvisning som blir något helt annat när en beväpnad rånare gör entré och tar bostadsspekulanterna som gisslan. Men ingenting är vad det synes vara, för den maskerade figuren är egentligen inte kriminell. Egentligen hade rånaren inga som helst planer på att ta gisslan, det bara blev så. Spekulanterna är en brokig samling människor som alla regerar högst individuellt på den uppkomna situationen. Vissa ger sig i klinch med rånaren, andra hoppas på att budgivningen ska påverkas till deras favör och några tar chansen att tala ut om sina personliga problem medan de ändå är inlåsta i en garderob. När polisen väl kommer till platsen är rånaren försvunnen och åsikterna om vad som har hänt går isär.

Folk med ångest är en skildring av den moderna människan där Fredrik Backman fångar såväl ångestframkallad press som vårt tidstypiska fokus på våra egna behov. Lägenhetsköparna är alla ganska självupptagna. De anser alla att rånet drabbar just dem värst, vilket utlöser inbördes gräl som grundar sig i helt andra problem. Ibland är det hejdlöst roligt, skruvat och påfallande pricksäkert. Fredrik Backman hanterar orden och skapar scener på ett sätt som känns unikt. Stundtals är det dock på gränsen till det hållbara, ordrikedomen kan bitvis kännas överväldigande, men Backman kommer undan med det och skapar istället sig eget stilistiska varumärke genom att hela tiden behandla berättelsen med sin välutvecklade fingertoppskänsla.

Det finns också ytterligare en aspekt av Backmans bok och det är just myntets andra sida som gör den speciell. Författarens förmåga att blanda humorn med riktigt svåra och tunga ämnen är något alldeles extra. Rånaren har ett riktigt tungt bagage att bära på och flera av bokens andra karaktärer har på ett eller annat sätt varit i kontakt med ett avgrundsdjupt mörker. Backman berättar om deras rädsla och ångest. Hur gör man egentligen för att klara av alla livets krav och påfrestningar utan att trilla ned i det där bottenlösa hålet någonstans längs vägen? Folk med ångest är bitvis en stökig berättelse som påminner lite grann om ett oskarpt fotografi som fångar ett ögonblick av vardagens kaos, men som samtidigt återspeglar verkligheten med knivskarp perfektion.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Folk med ångest av Fredrik Backman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.