M-Deckarna är en detektivbyrå med säte i Söderköping och detektiverna i fråga är Mira och Malek, två nyfikna barn som till vardags går i skolan men som på fritiden intresserar sig för olika mysterier. Serien består hittills av tre böcker: Drottningens ring, Ruinens hemlighet och Galgbackens gåta. Jag har läst de två senare.

I Ruinens hemlighet grävs en gammal kista upp ur bottenslammet i Söderköpings kanal. Initialerna på låset visar att den har tillhört en av 1400-talets mäktigaste män, Ivar Axelsson Tott. Ivar hade sin bostad på Stegeborgs slott och mystiken kring skrinet och dess innehåll tätnar. Mira och Malek gör vad de kan för att reda ut omständigheterna och spåren leder till slottsruinen som numera är allt som återstår av Stegeborgs pampiga slott.

Även Galgbackens gåta är ett mysterium med koppling till Söderköpings långa historia. Det är snart jul och staden hemsöks av ett mystiskt spöke. Människor flyr staden, och även Mira och Malek är en smula rädda – men samtidigt är de fast beslutna med att lösa gåtan kring vem som ligger bakom spökerierna.

M-Deckarna vänder sig till läsare i åldern 6-9 år och är lagom läskiga utan att vara otäcka. Jag tycker att det känns balanserat att författarna, Gabriella Nilsson Ringqvist och illustratör Charlie Rosales Sandqvist, väljer att skapa mystik utan att göra scenerna i boken för skrämmande. Böckerna lägger sig på en lagom nivå när det gäller dramatiken. Jag uppskattar också den historiska vinkeln som gör att barnen får en chans att upptäcka gamla berättelser och legender. Illustrationerna är tydliga, färgstarka och fantasifulla på ett sätt som höjer berättelsen och skapar en fin helhet tillsammans med den spännande handlingen.

Läs mer om M-deckarna här. 

Utgivna av: Krossa förlag. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.