Foto Henrik Mårtensson

Foto: Henrik Mårtensson 

Idag, den 24/4, har de nominerade till Årets bok 2019 presenterats. Tolv titlar tävlar nu om läsarnas röster och röstningen pågår från och med idag fram till den 25/8 2019. Du kan rösta en gång om dagen, så har du en eller flera favoriter kan du alltså lägga din röst på dem vid flera än ett tillfälle. Du röstar här.

Vilka är då de nominerade?

 • Silvervägen, Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
 • Pachinko, Min Jin Lee (Polaris)
 • Järtecken, Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)
 • De dubbelt så bra, Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)
 • En katts resedagbok, Hiro Arikawa (Nona)
 • Manhattan Beach, Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
 • Mörkret, Ragnar Jónasson (Modernista)
 • Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell (Norstedts)
 • Påfågelsommar, Hannah Richell (Forum)
 • Stormvarning, Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)
 • Vaggvisa, Leila Slimani (Natur&Kultur)
 • Det som göms i snö, Carin Gerhardsen (Bookmark)

Årets_Bok_2019_frilagd stapel.jpg

Vad tycker jag om de nominerade?

Jag har hittills läst fyra av de nominerade: Silvervägen, Påfågelsommar, Mörkret och Stormvarning. Allihopa är i mitt tycke riktigt bra och jag hoppas att även de resterande håller samma kvalitet. Flera av dem är böcker jag länge har tänkt att jag gärna vill läsa, t ex Pachinko och Manhattan Beach. Mina förväntningar på dem är riktigt höga. Även Järtecken och Det som göms i snö är böcker jag ser fram emot väldigt mycket.

Rent generellt tycker jag att årets nomineringar bjöd på en del kul överraskningar, En katts resedagbok och Mörkret var i min värld ganska otippade. Jonas Gardell och Bengt Ohlsson är två etablerade författare som har varit verksamma under lång tid, likaså Carin Gerhardsen och Christoffer Carlsson som är ganska namn inom deckarkretsar. I övrigt innehåller skaran av nominerade många debutanter och författare med färre titlar i bagaget. Jag är en aning förvånad att inte fler bästsäljande namn som t ex Camilla Läckberg och Fredrik Backman finns med på listan med tanke på att ett av kriterierna för att nomineras är att man ska skriva böcker som intresserar en bred läsekrets. Å andra sidan är det roligt om priset kan hjälpa andra böcker än de som redan säljer allra mest att nå en bredare målgrupp än de kanske annars hade gjort. Årets bok 2019 bjuder helt klart på ett spännande urval och min målsättning är att hinna läsa alla tolv böckerna innan prisutdelningen på Bokmässan i september. I skrivandet stund innebär det att jag har åtta böcker kvar att läsa under sommaren.

En reaktion till “Årets bok 2019: Här är de nominerade!

 1. Manhattan Beach är ovanlig och spännande. Ett slags gansterberättelse. Jag blev väldigt glad för att den nominerades, för den är verkligen inte den typisk svenska favoriten. Dessutom har den en riktigt het sexscen. Och du har något att se fram emot om du inte har läst Järtecken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.