9789137153612_200x_pafagelsommar

När Maggie återvänder till familjens gods i England är det med blandade känslor. Hon vet att hennes sätt att lämna den lilla byn vind för våg inte togs väl emot bland vänner och bekanta. Väl på plats hemma besannas hennes farhågor. Skvallret om varför hon lämnade byn har inte klingat av utan surrar fortfarande runt, runt likt en bisvärm. Hennes stora stöd i livet, farmodern Lillian, är dessutom illa däran. Åldern börjar ta ut sin rätt och hennes förmåga att sköta godset är inte vad den har varit. Tvärtom börjar huset bli förfallet och de ekonomiska tillgångarna räcker inte längre till för underhållet. Men Lillian Oberon verkar obekymrad. I tankarna befinner hon sig en varm sommar drygt 60 år tillbaka i tiden. På den tiden var huset praktfullt och i parken vandrade påfåglar som höll Lillian vaken om nätterna med sina kusliga skrik. Den sommaren kom att förändra allt på ett sätt som ger återklang även i nutid.

Påfågelsommar är en berättelse som utspelar sig i två tider och skildrar två kvinnoliv med stark anknytning till varandra. Det är en roman som har allt; dramatik, kärlek och svek blandas på ett oemotståndligt sätt. Atmosfären är stundtals så tät att du nästan kan ta på den och Hannah Richell visar vilken mästare hon är på att gestalta både miljöer och karaktärer. Hon lyckas fullt ut med att få läsaren att känna sig närvarande och hon tar hjälp av alla sinnen. Dofter, ljud och känslomässiga förnimmelser gör att du kan ana dig till Lillians och Maggies tillvaro.

När det gäller själva handlingen bygger författaren upp ett spänningsmoment som gör boken svår att släppa. Du vill helt enkelt veta hur det ska gå, för vad var det egentligen som hände den där sommaren på 1950-talet och varför har Maggie rest utomlands så brådstörtat? Bit för bit växer helhetsbilden fram och Hannah Richell lyckas servera lagom mycket information i små nätta portioner som väcker aptit på mer snarare än att mätta. Det jag uppskattar allra mest med Påfågelsommar är att det inte är en fluffig, bekymmersfri kärlekshistoria. Det är istället en komplex berättelse som rymmer ett stort mörker och ett tänkvärt budskap kring kvinnors roller både då och nu. Påfågelsommar är helt enkelt en riktig fullträff av en mycket begåvad författare.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. I översättning av Lisbet Holst.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5 

2 reaktioner till “Påfågelsommar av Hannah Richell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.