Brudslöjan-664x1024

Brudslöjan är den första delen i en ny serie spänningsromaner som utspelar sig i trakterna kring det lilla samhället Vargön utanför Vänersborg. I huvudrollen hittar vi Mona Schiller, en rik och viljestark kvinna som nyligen har återvänt till sina hemtrakter i Västergötland. När en ung kvinna hittas mördad i anslutning till vattenfallet Brudslöjan är det ingen slump, hon gifte sig dagen innan, men nu är hon av oklara skäl död. Mona Schillers son är en av dem som ansvarar för mordutredningen. Mona har dock en bakgrund som domare och advokat och när hon får en förfrågan om att inleda en privat utredning av fallet väcks en tanke kring att starta en karriär som juridisk konsult, något måste hon ju trots allt fylla dagarna med. Initiativet uppskattas inte av sonen, men Mona går som alltid sin egen väg. Hennes frågor och efterforskningar tar henne till de mest oväntade platser och det visar snart att Vargön ruvar på mörka hemligheter under den fridfulla ytan.

Kamilla Oresvärd har tidigare skrivit tre böcker om Göteborgspolisen och Stina Seger, men tar nu steget ut i glesbygden och väljer att introducera nya karaktärer och miljöer. Vargön är en liten naturskön ort vid Vänern och författaren beskriver  platserna mycket noggrant. Hon fångar många aspekter och får läsaren att se naturens skönhet och brutalitet på ett sätt som höjer berättelsen. En sekunden är skogen och vattendragen mjuka, inbjudande och glittrande i det varma solskenet. I nästa scen är de istället en symbol för mörker och ensamhet, atmosfären blir tät och förstärker den hotfulla och mystiska stämning som kännetecknar boken i stort. Själva intrigen känns dock en aning ordinär. Det är en spännande historia, men den är inte unik i sitt slag.

Mona Schiller är en intressant karaktär att läsa om och jag kan mycket väl tänka mig att följa henne i fler böcker. Hon är en mogen kvinna med vuxna barn och hennes ekonomi gör henne i princip sett oberoende. Hon är van att få som hon vill, på gott och ont. Framförallt är Mona Schiller en karaktär vars livserfarenhet förstärker intrycket av att hennes iakttagelser är relevanta. Hon har sett tillräckligt mycket för att kunna ana sig till när någon ljuger eller utelämnar en del av sanningen. Hon kan helt enkelt läsa människor och för en karaktär som ska inta detektivens roll utan att vara polis, journalist, etcetera, är det en värdefull egenskap som ökar hennes trovärdighet. Men Mona Schiller bär också på hemligheter, så mycket förstår jag redan nu. Exakt vad hon själv har i bagaget misstänker jag att vi får veta mer om i kommande böcker. Serien om Vargön börjar lovande och har alla förutsättningar att kunna växa till något riktigt bra.

Läs mer om Kamilla Oresvärd här.

Utgiven av: Bokfabriken, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.