9789100176228_200x_atta-manader.jpg

Åtta månader är en spänningsroman som utspelar sig i maktens korridorer. Nina arbetar som frilansjournalist och har under många år haft svårt att hanka sig fram och få inkomsterna yrket genererar att räcka till. Ett ovärderligt tips förändrar allt och plötsligt har hon avslöjat årets största nyhet och fått en utrikesminister som stoppat fingrarna för djupt i syltburken avsatt.

De oväntade händelserna avlöser varandra och Nina blir en smula chockad när hon får frågan om att bli pressekreterare åt den nytillträdde utrikesministern Jacob Weiss. Tjänsten innebär att hon kastas in i en miljö där hennes avslöjande kring den tidigare ministern har gett henne ett flertal fiender, men chanser av den typen kommer bara en gång i livet och Nina tackar därför ja. Jacob Weiss visar sig vara en karismatisk man och politiker. Han använder oortodoxa metoder och Nina blir en del av den politiska apparat som reser världen runt för representation och förhandlingar. Hon bestämmer sig för att bli utrikesministerns trognaste vapendragare.

Nina börjar dock få problem när hennes forna tipslämnare börjar göra sig påmind på nytt. När en utomstående konsult börjar granska Jacob Weiss förflutna finns också en mystisk lucka på åtta månader där ingen kan förklara var han befann sig eller vad han sysslade med. Nina bestämmer sig för att skydda både sig själv och Weiss till varje pris, men när en tjänsteman hittas hängd trappas händelsekedjan upp till en affär på liv och död.

Åtta månader är Magnus Montelius andra fristående spänningsroman och berättelsen kretsar kring utrikesdepartementet. Redan från första sidan lyckas Montelius fängsla mig, hans porträtt av journalisten Nina känns trovärdig. Hon kämpar med sin ekonomi, men också med sin journalistiska identitet. Att fota husdjur och skriva menlösa intervjuer för gratistidningar var inte det hon drömde om när hon utbildade sig. När chansen att göra ett stort avslöjande kommer är den för god för att missa. Plötsligt har skutan vänt och hon befinner sig på väg uppåt, men som läsare hör jag varningsklockor ringa. Till vilket pris har hon fått den information som ledde fram till att utrikesministern tvingades avgå?

Vanligtvis är jag inte stormförtjust i politiska thrillers. Det är en genre jag rentav undviker. Montelius lyckas dock guida mig genom departementets hierarki vidare in i maktens innersta rum på ett sätt som övertygar. Tempot är högt och intrigen genomtänkt. Författaren visar också hur minsta lilla fläck i en politikers CV kan få betydelse. Det är en bransch där gamla synder aldrig förlåts och där de lik man tvingas kliva över för att nå högt i framtiden kan visa sig bli högst komprometterande. Åtta månader är dock en berättelse sprungen ur fantasin och författaren är därmed i sin fulla rätt att ta saker och ting ett steg längre för att spetsa till det och åstadkomma en tilltalande spänningsroman. Det har han lyckats med, och som sig bör är boken därmed rakt igenom underhållande och fängslande.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Åtta månader av Magnus Montelius

  1. Ska verkligen läsa denna! Din recension har gjort mig nyfiken. Har inget emot politiska intriger så länge de inte snöar in för mycket på partiers värderingar, men det där med makt – det är intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.