Jazzkatten_omslag_framsida

Jazzkatten är den andra delen i Skärgårdsmorden, en bokserie som inleddes med boken Marionetterna. Handlingen utspelar sig på Dalarö med omnejd i Stockholms skärgård och i huvudrollen finner vi Kina Bergsmed som arbetar som skärgårdsguide. Hennes lokalkännedom blir ovärderlig när hon bistår kriminalkommissarie Ulrika Bigård och hennes kollega Ewald Wermelin i deras utredning av ett mordfall. En nedgrävd kropp har hittats i en grusgrop och i offrets svalg finns ett meddelande från mördaren. Snart står det klart att skärgårdsinvånarna ruvar på mörka hemligheter och att någon är beredd att tysta fler om det är vad som krävs för att det förflutna ska få fortsätta vila i glömska.

Louise Björnlund har själv starka band till Stockholms skärgård och det märks i hennes sätt att skildra platserna där handlingen utspelar sig. Jazzkatten är en fängslande deckare som utspelar sig i charmiga skärgårdsmiljöer och de trovärdiga beskrivningarna av Dalarö höjer berättelsens helhetsintryck. Huvudpersonen Kina Bergsmed är skickligt tecknad och mordfallet hon blir involverad i bygger på ett trovärdigt hämndmotiv. Louise Björnlund fångar bilden av ett idylliskt glesbygdssamhälle präglat av en trygghet som smulas sönder när bygden skakas av mord. Plötsligt vet ingen om det finns en mördare mitt ibland dem och osäkerheten skapar spänning på ett mycket effektfullt sätt. Jazzkatten är en deckare som riktigt svår att lägga ifrån sig och Louise Björnlund seglar upp som ett nytt intressant författarnamn.

Läs gärna mer om Louise Björnlund och hennes böcker här.

Utgiven av: Björnlunds förlag, pocket 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg: 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.