9789188911001_200x_agathe

Det är sent 1940-tal i Paris och vi får följa en psykiater som tycker sig ha sett allt. Han räknar ner, varje avklarat patientbesök tar honom ett steg närmare pensionen. Vad han ska sysselsätta sig med efter denna brytpunkt i livet är oklart, han har inga direkta intressen och inte någon familj som kräver hans uppmärksamhet. Han är helt enkelt en man som under årtionden har varit gift med sitt jobb och aldrig riktigt engagerat sig i någonting som finns där utanför. Så får han en dag en ny patient. Hon heter Agathe och kommer ursprungligen från Tyskland. Han insisterar på att hon borde söka hjälp hos någon annan eftersom hennes komplicerade problematik troligen kommer kräva en längre behandling än han kan erbjuda, han kommer ju trots allt snart att avsluta sin yrkesbana. Hans självsvåldiga sekreterare sätter dock ändå upp en tid för Agathe och det visar sig att detta blir det första steget mot en stor förändring i hans tillvaro.

Den här romanen skildrar hur psykiatern som alltid har varit den kloka, förståndiga personen som lyssnar till andras problem stegvis börjar förlora greppet om sin egen trygga tillvaro. Han längtar så efter att styra över sin egen tid och slippa gå till jobbet varje dag, men innerst inne är han livrädd för det som stundar. Han har ingen aning om hur han ska få tiden att gå och ensamheten hotar att bli kvävande. Han är en man som lever livet efter en väl inrutad rutin och både sekreterarens frånvaro och den nya friska fläkt det innebär att lära känna Agathe gör att hans cirklar rubbas. Agathe är en lågmäld roman som berättar en djup historia på relativt få sidor. Anne Cathrine Bomann är en författare som inte behöver svänga sig med stora ord och långa utläggningar för att förmedla det hon vill ha sagt, hon skriver istället med självklarhet och precision. Resultatet blir en tänkvärd och finstämd roman som bjuder på sann läsglädje. 

Utgiven av: Norra/Sekwa förlag, 2019. I översättning av: Anna-Stina Johnson. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg: 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.