9789150941814_200x_broder-jakob

Broder Jakob är den femte boken om åklagaren Jana Berzelius och polisen i Norrköping. Här skildras ett fall där flera kvinnor hittas döda i strömmen mitt inne i stadens centrum. Allihopa har fått huden på benen uppskuren och sedan hopsydd för att få dem att efterlikna sjöjungfrur. För varje nytt offer tätnar mystiken och kriminalpolisen känner att fallet håller på att glida dem ur händerna. Jana Berzelius plågas även av privata grubblerier. Hennes antagonist Danilo Peña sitter numera inlåst på den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, men Jana önskar honom ett helt annat öde. När polisutredningen kring morden av en slump visar sig ha kopplingar till samma avdelning i Vadstena som hyser Danilo korsas deras vägar än en gång.

Emelie Schepp har gång på gång visar att hon kan skriva både smarta och händelserika intriger och den historia hon berättar i Broder Jakob är inget undantag. Återigen bjuds läsaren på andlös spänning och många oväntade vändningar, men den gamla schismen mellan Jana och hennes förflutna kräver nästan att man läser böckerna i ordning för att bästa möjliga behållning ska uppnås.

Karaktärerna är färgstarka och lätta att lägga på minnet och det finns alltid något vardagligt, samtida tema i själva intrigen som läsaren lätt kan relatera till. Emelie Schepp är ett sant proffs, hon lämnar inget i sina böcker åt slumpen och hon är skicklig när det gäller att skriva lättillgängligt utan att göra det för enkelt. Att tre år på rad bli framröstad av läsarna som Sveriges bästa deckarförfattare är i sig en prestation. Broder Jakob är en bok som i allra högsta grad gör det troligt att hon kan tilldelas denna utmärkelse även en fjärde gång.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

2 reaktioner till “Broder Jakob av Emelie Schepp

  1. Den här boken skulle jag också vilja läsa. Verkar både spännande och bra. Ha en fin kväll kram från Nina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.