9789100174507_200x_flickan-utan-hud.jpg

Flickan utan hud utspelar sig i trakterna kring den grönländska staden Nuuk. Ett lik återfinns mitt ute på isen och pressen med journalisten Matthew Cave i spetsen förbereder sig för att sprida den sensationella nyheten att man tror sig ha funnit en nordisk viking som i århundraden legat begravd i ismassorna. Fyndet är så viktigt att det kräver polisbeskydd, men den döde visar sig snart vara av betydligt färskare datum och någon är beredd att döda den polisman som är satt att vakta liket för att undanröja bevis. Polismannen har sprättats upp på exakt samma sätt som fyra manliga mordoffer under 1970-talet, fall där någon gärningsman aldrig dömdes. Plötsligt har den historiska nyheten förvandlats till en brottsutredning som visar sig ha kopplingar såväl uppåt i hierarkin som bakåt i tiden och den ständigt aktuella konflikten mellan danskar och inuiter flammar upp med förnyad kraft.

En av de stora behållningarna med den här boken är de exotiska miljöerna, det är inte varje dag en bok utspelar sig på Grönland och det är intressant att få en inblick i samhället och dess traditioner. Huvudpersonen Matthew Cave är förvisso son till en amerikan, vilket visar sig betydelsefullt eftersom hans ursprung tidvis är orsak till konflikt. Matthew är bara ännu en av alla inflyttade och den danska överhögheten är inte populär. Ursprungsbefolkningen anser inte att tjänstemän med rötterna i Köpenhamn är kapabla att förstå eller förmå sig att ta någon hänsyn till deras traditioner. Jag är ganska övertygad om att författaren här fångar kärnan i en problematik som i allra högsta grad är en del av den grönländska verkligheten.

När det gäller själva spänningsintrigen börjar boken på ett rafflande sätt som gör att mitt intresse väcks omedelbart. Författaren spänner verkligen bågen till max redan från första sidan, men förmår inte riktigt hålla den nivån hela vägen fram till slutet. Bitvis är det lite rörigt med många växlingar mellan de olika berättarrösterna och en del komplicerade grönländska namn att hålla ordning på. Genomgående är det ändå spännande och lättläst. Vissa karaktärer lyser lite extra, så som en ung kvinna utan tilltro till myndigheterna som tids nog ändå inleder någon form av vänskap med Matthew Cave. Mordscenerna är obehagliga och bitvis ganska råa, vilket gör att boken passar utmärkt för den som gillar äkta nordiska noir-deckare. Personligen upplever jag att Flickan utan hud är en stark inledning på en deckarserie, men det är framförallt skildringarna av Grönland som får boken att glimra till och gör att jag gärna läser mer av Mads Peder Nordbo framöver.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. I översättning av: Kalle Hedström Gustafsson.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.