pile of books in shallow focus photography
Photo by Pixabay on Pexels.com

Så har årets första kvartal passerat och eftersom jag sedan en tid tillbaka har övergett mina månadssammanfattningar tänkte jag försöka mig på att summera min läsning kvartalsvis istället. Så hur har då årets tre första månader varit?

Rent generellt tycker jag att läsningen har gått lite trögare än vanligt, det är först de senaste veckorna som jag har hittat tillbaka lite till mitt forna tempo. Det kan också bero på att mina läsvanor har förändrats. Jag läser mer och mer i arbetet och då är ögonen trötta och läsenergin slut när det är dags att släcka flitens lampa och övergå till nöjesläsningen. Jag har dock upptäckt att det här med ljudböcker inte är så tokigt i dessa lägen, även om det finns en viss risk att jag somnar ifrån dem och tappar bort mig i handlingen. Men jag övar och blir allt duktigare på att koncentrera mig på att lyssna till en bok. Det kan såklart ha med själva boken att göra också. Är den seg ökar ju risken för att jag somnar per automatik.

Vid årsskiftet funderade jag en hel del över om jag skulle utmana mig själv när det gällde årets läsning. Resultatet brukar oftast bli nedslående. Så även denna gång. Idén med att läsa böcker efter olika teman varje månad har inte lyckats något vidare. Det är helt enkelt svårt att planera. Plötsligt dyker det kanske upp ett jobbuppdrag som kräver helt annan läsning. Därför har jag bestämt mig för att lägga idén med månadens lästema på hyllan tills vidare. Kanske gör jag ett nytt försök någon annan gång.

Vad har jag då läst? Här är de böcker jag har recenserat hittills i år.

Januari

Februari

Mars

 

Favoriter: Högsta betyg har tilldelats Dvalan, Bränn alla mina brev, Stormvarning och Kastanjemannen. Camilla Grebe tillhör mina favoritförfattare sedan tidigare, men både Søren Sveistrup och Alex Schulman var två för mig nya bekantskaper som imponerade. Några böcker som också snuddade vid högsta betyg var Vintereld, Små eldar överallt, Det slutar med oss och Jag släpper dig aldrig. Framförallt Små eldar överallt av Celeste Ng har nog goda chanser att finnas med när det så småningom är dags att summera vilka som är årets bästa romaner.

Debutanter: Två debutanter som har utmärkt sig bland årets läsning så här långt är Angelika Valtersson och Tina Frennstedt. Två helt olika författarskap som båda faller under fliken spänningslitteratur – och jag vill definitivt läsa mer av båda.

Uppföljare: Det kan vara klurigt att skriva en uppföljare som imponerar när den första boken var riktigt bra. Hur lever man upp till det? frågar sig nog många författare. Då tycker jag att de kan läsa Stormvarning av Maria Adolfsson och I mörkret av Cara Hunter, båda riktigt bra exempel på hur den andra boken i serien ska se ut.

Återseende: En tanke jag hade inför 2019 var att försöka återuppta bekantskapen med några författare som jag inte läst något av på länge. Lucy Dillon och Johanna Mo kan båda sägas tillhöra den kategorin och båda två levererade bra böcker.

Minde bra: Morden på Mörkö av Samuel Karlsson var inte en bok som imponerade på mig. Inte heller Finna sig av Agnes Lidbeck var någon direkt höjdare, men när det gäller Lidbeck ska jag ge det ett nytt försök. Jag kände även en viss skepsis mot Trollsländan av Michel Bussi.

Varför ger jag böckerna så höga betyg? Troligen därför att jag väljer att läsa böcker jag tror att jag kommer uppskatta och undviker dem jag inte tror kommer falla mig i smaken. Att bokblogga är ju trots allt en hobby där du läser främst för ditt eget nöjes skull. Tråkiga böcker tar jag mig sällan igenom, så betrakta alla böcker som jag faktiskt skriver om och ger exempelvis en trea i betyg som kvalitetssäkrade och hyfsat bra.

Spaning framåt: Jag hoppas såklart på mycket lästid inför alla spännande boksläpp som stundar. I april blir det säkerligen en hel del påskekrim, t ex av Camilla Läckberg, Emelie Schepp och Jenny Rogneby. Hurra vad jag ser fram emot att läsa deras senaste böcker! Jag har också några riktigt fina romaner på lut, Konsten att förlora av Alice Zeniter Manhattan Beach av Jennifer Egan och Kodnamn Alice av Kate Quinn. Jag vill även läsa Tara Westovers uppmärksammade biografi Allt jag fått lära mig och Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson – för att bara nämna några.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.