9789113084541_200x_totalskada.jpg

Agneta och Xavier har haft många lyckliga år tillsammans, men den sista tiden är det som om någon har slagit in en osynlig kil mellan dem. Små irritationsmoment växer till obegripligt stora gräl och stämningen hemma är ofta tryckt. När deras villa brinner ner till grunden ställs situationen på sin spets. Xavier kommer med förtäckta anklagelser, om inte Agneta hade burit sig dumt åt vid spisen hade det aldrig hänt. Nu är deras gemensamma bostad, huset de format genom otaliga renoveringar och där barnen har vuxit upp, förvandlad till en stinkande hög med aska. Agneta vill att de ska börja om på nytt, men det blir allt tydligare att deras relation är i lika stort behov av återuppbyggnad som huset. Frågan är bara om Agneta och Xavier är beredda att investera det som krävs eller om deras viljor drar åt två helt olika håll.

Totalskada är en mycket genomtänkt titel som i ett enda ord sammanfattar läget i Helena von Zweigbergks relationsroman. Det mesta är ödelagt och boken kretsar kring frågan om det finns någon framtid för Xavier och Agneta. Vilka är de i så fall då, om de nu plötsligt mitt i livet ska gå skilda vägar och årtionden av gemenskap ska övergå i ensamhet? Agneta verkar inställd på att de har ett ansvar gentemot barnen, för vad ska hända med dem om familjetryggheten rämnar. Men barnen är trots allt vuxna, de bor inte hemma längre, och kanske kommer hon tvingas inse att Xavier har sina blickar riktade mot hemlandet Argentina snarare än mot henne själv.

Det scenario som författaren målar upp är så vanligt och en stor del av den vuxna befolkningen kan säkerligen relatera till karaktärernas bekymmer, men för just Agneta och Xavier som par är det en kris av stora mått. Författaren får fram dramatiken i dessa skeenden och karaktärernas känsla av att någon har dragit undan mattan under deras fötter på ett mycket trovärdigt sätt. Vardagsrealismen möter de livsavgörande händelserna i en intressant symbios och Helena von Zweigbergk lyckas på ett skickligt sätt förmedla ett brett spektra av känslor, från egoistiska ställningstaganden till uppoffringarna som sker för familjens bästa.

Utgiven av: Norstedts, 2018. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Totalskada av Helena von Zweigbergk

  1. Jag har inte läst denna än, men har valt den till MIN träff med bokklubben – så jag vågar inte riktigt läsa din recension av rädsla för att bli för påverkad. Sneglade som hastigast på ditt betyg och ser att det är gott! Jag tror det här är en perfekt bok att diskutera kring, att döma av baksidestexten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.