9789177711575_200x_familjereceptet

Familjereceptet är en roman som utspelar sig både i dåtid och nutid. Vi får följa med till den engelska staden Bath under krigsåren där vi följer två unga kvinnor som kämpar för sin överlevnad efter att tyskarnas bombattacker har raserat stora delar av Bath och dödat många av stadens invånare. Många år senare återser vi läkarvillan på Lark Hill 11, men numera är det Laura som bor där. Hennes liv håller på att förändras i grunden och när pengarna sinar är det oklart om hon kommer kunna behålla huset som gått i arv i flera generationer. Laura har dock en sak hon alltid tar fasta på, hennes kärlek till matlagning. Familjerecepten blir nyckeln till framtiden, men också länken bakåt i tiden som knyter samman generationer och livsöden.

Författaren skildrar hur Laura oroar sig för sina döttrar som har flyttat hemifrån samtidigt som hon inser att det är dags att hon försöker göra någonting för sig själv. Under många år har hon varit främst mamma, men nu behöver hon en sysselsättning. När det uppdagas att hennes man har gått bakom hennes rygg ställs situationen på sin spets, nu måste Laura hitta ett sätt att bli oberoende, vilket inte är så lätt när hon saknar högre utbildning samt arbetslivserfarenhet. Att läsa om hur hon beslutsamt bestämmer sig för att starta en verksamhet utifrån sina egna förutsättningar är inspirerande, jag sugs in i hennes värld och vill gärna veta hur det ska gå för henne.

Veronica Henry har skrivit en charmig feelgoodroman som på många sätt känns mycket typisk brittisk – i positiv bemärkelse. Här ryms både kärlek och sorg, men oavsett vilka kriser karaktärerna tvingas hantera kan man alltid samlas och försöka lösa problemen över en kopp te eller kring en måltid. Ibland kan jag känna att berättelsen kanske blir en aning förutsägbar, men det övergripande intrycket jag tar med mig efter att ha läst ut Familjereceptet är ändå att det är en varm och underhållande berättelse som är lätt att relatera till. Senare i år kommer ytterligare två feelgoodromaner av Veronica Henry på svenska, då får vi chansen att flytta in i nya miljöer och följa fler karaktärer. Jag längtar redan dit.

Utgiven av: Printz Publishing, 2019. I översättning av: Maria Store. 

Finns hos: Bokus & Adlibris 

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Familjereceptet av Veronica Henry

  1. Ibland är det ju skönt att bara sjunka in i något varmt och vänligt – förutsägbart eller inte! – som får en att må bra och kanske bli inspirerad att själv våga göra något liknande. Tycker det låter som en mysig bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.