9789100178550_200x_kastanjemannen

Köpenhamnspolisen står inför en stor utmaning när det gäller att hitta den seriemördare som likt en hämndens ängel har åtagit sig uppdraget att mörda ett flertal kvinnor. Allt börjar med en kvinna som hittas död på en lekplats. Liket är stympat och en liten figur tillverkad av kastanjer hittas på brottsplatsen. Snart hittas ytterligare en kvinna död, och denna gång har båda offrets händer avlägsnats. Utredarna Thulin och Hess blir allt mer övertygade om att mördaren vill få offren att likna kastanjemannens form, men den gemensamma nämnaren mellan offren förblir länge oklar. När ett fingeravtryck från en försvunnen flicka som råkar vara dotter till en av Danmarks mest framstående politiker återfinns på en av kastanjerna väcks många frågetecken. Flickan antas vara död och mördaren sitter inspärrad sedan länge, vilket gör att mystiken tätnar ytterligare.

Kastanjemannen är en deckare med tät intrig och en oförutsägbar händelsekedja som gör att spänningen upprätthålls hela vägen genom de drygt 550 sidorna. Redan här konstaterar jag att det är en stark prestation av författaren att lyckas förmedla ett innehåll som håller för det förhållandevis omfångsrika formatet. Gång på gång levererar författaren också toppar i sin dramaturgiska kurva som får mig att undra hur han ska kunna hålla det tempot boken igenom, men det är aldrig några problem. Søren Sveistrup undviker skickligt alla former av trassel på de många trådar som ligger till grund för berättelsen och trots att handlingen stundtals är invecklad är det aldrig svårt att hänga med.

Författaren fokuserar till stor del på att bygga sin deckarintrig och att skildra själva jakten på en mördare. De utredande poliser vi följer hamnar en aning i skuggan, ett grepp som skiljer sig en aning från många andra karaktärsdrivna deckare. Personerna blir inte platta, men polisernas motiv och bevekelsegrunder är inte genomgående i fokus, vilket känns uppfriskande. Kastanjemannen bygger på andlös spänning á la Lars Kepler och är samtidigt så välskriven att ingen deckarfantast bör bli besviken.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. I översättning av: Kalle Hedström Gustafsson

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

6 reaktioner till “Kastanjemannen av Søren Sveistrup

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.