9789163988554_200x_tandstickan

Lo Karlberg är bosatt i uppländska Örbyhus och utgör ett färgstarkt inslag i den lilla ortens stadsbild. Med sitt röda hår och sin konstnärstalang sticker hon ut ur mängden. Lo har också ett annat intresse. Hon är en sådan som iakttar. I föräldrahemmet cirkulerar alltid diskussioner kring de senaste händelserna i bygden då både fadern och brodern är poliser. Lo lyssnar gärna till männens åsikter, men drar sina egna slutsatser.

Emilio Messina kommer till Örbyhus i ärenden som rör familjens affärsverksamhet. Det dröjer inte länge förrän han har skaffat sig dödsfiender med den lokala gängledaren i spetsen. Samtidigt börjar gamla hemligheter spöka bland invånarna. För många år sedan försvann flera barn spårlöst. När nu deras kvarlevor hittas i ett stenbrott väcks frågorna om vad som egentligen hände dem och vem av alla välkända grannar och kollegor som i själva verket är en mördare.

Aline Lilja Gladh har skrivit en spänningsroman med hög intensitet och mycket nerv. Berättelsen utspelar sig i en typisk svensk småstad där skvallret ständigt är i rörelse, men där samtidigt ingen vill tro det värsta om vänner och bekanta. Lo Karlberg är en färgstark karaktär, både när det gäller personligheten och hennes yttre. Hon har både mystik och karisma vilket får mig att engagera mig i hennes livsöde. Eftersom Lo är den stora stjärnan på det himlavalv som berättelsen utgör kunde hon gärna få ta ännu mera plats och oftare vara den berättarröst läsaren följer. Flera av karaktärerna bär också på ett mörker, vilket väcker läsarens nyfikenhet. Ingen känns riktigt pålitlig.

Ibland blir berättelsen en aning omständlig och valda delar kunde med fördel ha redigerats hårdare för att få en mer konkret tidslinje och ett ännu bättre flyt i handlingen. Scenerna är däremot snyggt konstruerade och författaren lyckas skapa en bredd i sitt persongalleri som höjer berättelsen. Aline Lilja Gladh har en stark och fängslande ton i sin berättarstil. Språket är livfullt och medryckande på ett sätt som passar en spänningsroman och gör Tändstickan till en väldigt intressant debut.

Utgiven av: XIV Förlag, 2018.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Tändstickan av Aline Lilja Gladh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.