9789177797401_200x_morden-pa-morko

Morden på Mörkö är den första boken om Jessica Jackson och polisen i Västervik. Berättelsen börjar med att ett lik flyter iland ute i skärgården och Jessica övertalas att delta i utredningsarbetet trots att hon egentligen har semester. Hennes lokalkännedom anses dock ovärderlig och hennes egen nyfikenhet tar överhanden. Om människorna i hennes omgivning är inblandade i en mordutredning kommer hon garanterat att bli inblandad hur hon än gör. Kort därefter förvinner en ung kvinna efter en fest som har spårat ur och känslorna i byn blir laddade. Vissa vill hitta en syndabock bland traktens nyanlända invandrare, men polisen har snarare anledning att tro att de är människor som har varit bofasta i många generationer som vill sopa igen spåren kring sina hemligheter.

Samuel Karlsson har skrivit en händelserik deckare som håller ett högt tempo. Här skildras en liten småländsk by i kustbandet och det är glesbygdens lagar som gäller. Kopplingarna mellan invånarna binder dem samman på många olika plan vilket gör utredningen komplicerad. Släktband, vänskap och affärsuppgörelser skapar lojaliteter och gör att många förtiger sanningen eftersom de själva vill undvika att hamna i polisens korseld av frågor. Författaren fångar landsbygdens atmosfär på ett pricksäkert sätt och använder den för att förhöja bokens spänningsmoment. Trakterna kring Västervik är också omsorgsfullt och fint tecknade. Det är lätt att se såväl skärgården som de vidsträckta skogsområdena framför sig.

Ibland känner jag dock att detaljerna kring polisutredningen tappar mark och blir lite långsökta, vilket drar ner helhetsintrycket. Jag har till exemplet svårt att tro att polisen vidarebefordrar uppgifter kring drunkningsoffrets identitet innan de är formellt bekräftade. Jessica Jackson däremot är en intressant karaktär att läsa om. Hon är tydlig och med henne i fokus får boken ett självklart centrum att kretsa kring. Hennes framtoning är desto mer realistisk, vilket gör boken väl värd att läsa. Sammantaget är Morden på Mörkö en riktigt nervkittlande berättelse kryddad med fina miljöbeskrivningar.

Utgiven av: Lind & Co, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adibris 

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Morden på Mörkö av Samuel Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.