20181204_223032_0000.png

Veckans topplista ger sig idag ut på en tidsresa tillbaka till 1800-talet. Århundradet då Napoleon kröntes, industrialismen erövrade världen på allvar och några av världslitteraturens stora klassiker författades. Idag väljer ni själva om topplistan ska handla om titlar som författades på 1800-talet eller om böcker som utspelar sig under den tidsperioden. Jag väljer det senare.

  • Frida Skybäcks trilogi om Systrarna Stiernfors, Norrsken, Polarnatt och Midnattssol, utspelar sig alla i skånsk herrgårdsmiljö under 1800-talet.
  • Helt andra förhållanden råder i Koka björn av Mikael Niemi. Här besöker vi istället Norrland vid 1800-talets mitt och får följa med på en resa i Lars Levi Læstadius fotspår.
  • Det goda folket av Hannah Kent är en roman som utspelar sig på 1800-talets Irland. Människors oförstånd kan ibland göra dem grymma. Gammalt skrock tros ligga bakom en pojkes handikapp och hans närmaste är beredda att ta till alla knep för att befria honom från det onda.
  • I Överenskommelser av Simona Ahrnstedt får vi följa med på ett romantiskt äventyr i 1880-talets Stockholm.
  • Huset Longbourn av Jo Baker är en berättelse från 1800-talets England som spinner vidare på klassikern Stolthet och fördom. Denna gång är det tjänstefolkets version av berättelsen vi får följa.

 

24 reaktioner till “Veckans topplista v. 5 – 1800-talet

  1. Några direkta boktips bjuder jag inte på idag, men reseberättelser skrivna av kvinnor på 1800-talet. Mest för att ni som inte redan gjort det ska få upptäcka litteraturbanken.se där så mycket äldre litteratur finns i fulltext.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.