9789178031269_200x_mareld_haftad.jpg

I den tredje delen i serien om Havsfolket hopar sig orosmolnen över skärgården. Det är ovanligt kallt och Tuva anar oråd. Hon misstänker att Sjörået gör sig redo för en kraftmätning. När Waxholmsbåten fastnar i ismassorna och sjunker krävs många dödsoffer och Tuvas värsta farhågor besannas. Hon är den sista av sitt folk och måste uppbåda all sin styrka för att rädda både skärgårdsborna och resten av världen från en ny istid.

Mareld är en förtrollande roman fylld av skräck och spänning. Boken vänder sig till läsare i åldern 9-12 år och kombinerar magi, kärlek, dramatik och vardagsliv på ett sätt som gör att läsare i alla åldrar slukar innehållet. Tuva har i seriens två tidigare delar (Djupgraven och Sjörök) tvingats kämpa mot både sjöormar och Strandvaskare, ondsinta väsen som har en stark koppling till gamla sägner och myter. Nu tvingas hon möta deras mäktiga härskarinna, Sjörået. Tuva är ännu bara ett barn och hon måste ta hjälp av sina vänner för att få veta hur hon ska bekämpa ondskan. Det är ett tungt ansvar som vilar på hennes axlar och samtidigt måste hon försöka leva ett normalt människoliv med skolgång och kompisar. Det finns särskilt en vän som står henne nära. Han heter Rasmus och sakta växer känslorna mellan dem. Tuva vet att hon kan lita på honom och att han förstår grunden till problematiken. Sjöråets ilska grundar sig i att människan genom sin obetänksamma inställning till Östersjöns miljöproblem hotar att förstöra hennes hav. Rasmus besitter dock inte samma krafter som Tuva och oron för att han ska hamna i fara är stundtals nära att förtära henne.

Handlingen i den här berättelsen återges med en febrig energi som gör boken omöjlig att släppa. Författarduon lyckas så oerhört bra med att kombinera Tuvas koppling till en annan, magisk värld med ett liv som de flesta barn kan relatera till. Övergången mellan barndomen och tonåren är en känslig tid där relationer kan kännas både överväldigande och komplicerade, men när de beskrivs här är de ändå så självklara och skildras på ett kristallklart och otvunget sätt. Tuva är empatisk och starkt, men vågar inte alltid tro på sig själv. Det är fint att se hur hon blir starkare av att samverka med andra och att vännerna hon omger sig spänner över alla åldrar. När den tredje boken om Tuva ligger utläst framför mig är det många känslor som infinner sig, inte minst tomheten efter det som troligen är ett avslut. Mareld är helt klart den bästa boken i serien om Havsfolket.

Utgiven av: Bonnier Carlsen, 2018.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5