9789137153568_200x_svarta-ankan

En framgångsrik fotbollsspelare hittas mördad och hans gravida sambo blir anklagad för brottet. Hon får snart namnet Svarta änkan i pressen. Jakob Khalil är inte villig att köpa den versionen utan vidare efterforskningar, men hans kollegor vid Citypolisen tar honom inte på allvar när han tycker sig se ett samband med ett annat mordfall där en gravid kvinna hittas död och illa tilltygad. Han anseende är inte det bästa efter att ett en annan utredning ledde till att en ung man hoppade från ett höghus och tog sitt liv. Jakob grämer sig över det inträffade, han önskar att han hade lagt sina ord annorlunda den gången, men han är likväl övertygad om att den nuvarande mordutredningen kretsar kring de gravida kvinnorna snarare än fotbollsspelaren. Han bestämmer sig för att ta ut innestående semester och bedriva viss spaning på egen hand. Problemet är bara att tiden håller på att rinna ut; han hittar först ett anonymt brev där hans dödsdag bestäms till en månad framåt i tiden och inser strax där efter att kvinnan som kallas Svarta änkan svävar i allvarlig fara där hon sitter häktad.

Svarta änkan är en kriminalroman som bygger på många lager och Johanna Mo väver skickligt samman alla trådar som berör Jakob Khalils privatliv med hans yrkesroll inom polisen. Brotten som beskriv är grymma och brutala, men det finns ändå en realism i både utförande och motivbild som ofta saknas inom deckargenren. Författaren låter den psykologiska spänningen bli en katalysator och alla de känslor som karaktärerna inte kan bemästra blir till en drivkraft som gör boken riktigt spännande. Jakob Khalil är också en karismatisk men icke okomplicerad karaktär, vilket ytterligare ökar mitt sug efter fortsatt läsning både av boken och en eventuell serie. Svara änkan är en av  2019 års första böcker och Johanna Mo lägger ribban högt för årets deckarutgivning.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5 

En reaktion till “Svarta änkan av Johanna Mo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.