Dagen när Lily Bloom begraver sin pappa kommer hon aldrig att glömma. Det har varit en lång och ansträngande ceremoni där hon tvingats sörja en man hon i grunden föraktade, men det är också den kvällen hon för första gången hon träffar Ryle. En tid senare stöter de återigen på varandra och det visar sig att Ryle är bror till den kvinna Lily just har anställt i sin blomsterbutik. Ryle har allt; han är charmig, smart och rik. Ganska tidigt står det dock klart att hans karriär som neurokirurg kommer först. Han är tydlig med att han inte vill ha någon fast relation.

Lily får honom att ompröva beslutet. Lyckan är total och mindre än ett år senare är de gifta. Först då inser Lily att Ryle har fler sidor och bär på samma mörker som gjorde att hon kom att hata sin far. Lily hamnar i en situation där hon tvingas göra ett svårt val, men oavsett hur hon gör kommer avtrycket Ryle lämnat inom henne att finnas kvar för all framtid.

Det slutar med oss är en romantisk berättelse om kärlek och glödande passion. Känslorna stormar, men Colleen Hoover låter oss ta del av en berättelse som är så mycket mer än bara ännu en förutsägbar kärleksroman. Här ryms istället livets alla vägskäl och kärleken som beskrivs är inte okomplicerad. Lily är en mycket empatisk karaktär och berättelsen skildrar även hennes uppväxt och den brytpunkt hon når då hon i tonåren blir förälskad i en kille som är hemlös. Här inser man som läsare att Lily är en prestigelös kvinna som anstränger sig för att se människan som döljer sig under fasaden, men förmågan att se något för vad det verkligen är blir också hennes livs stora sorg.

Det slutar med oss är en bok som med sina frågeställningar kring skuld och dömande kryper under huden. Hoover får läsaren att fundera en extra gång. Kan jag verkligen tänka mig in i en situation som jag aldrig har upplevt, och om inte, vem är jag då att döma? Vad skulle jag själv ha gjort i ett liknande läge? Lilys livssituation är varken svart eller vit. Den styrs av alla känslor hon bär på och det är mycket gripande att läsa om hur hennes livs lyckligaste stunder istället färgas av svärta och självtvivel. Colleen Hoover överraskar och imponerar stort med sitt sätt att kombinera romance med viktig och drabbande läsning.

Utgiven av: Lovereads, 2018. I översättning av: Christina Mansicka

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

En reaktion till “Det slutar med oss av Colleen Hoover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.