9789188545749_200x_skendoda

Sara försöker till varje pris att lämna den märkliga tiden som utspelade sig i Blodlokan bakom sig. Hon har får ett nytt jobb och trots att pojkvännens svek fortfarande är kännbart hoppas hon på att kunna hitta kärleken på nytt. Den brännande frågan kring vem hon egentligen kan lita på är fortfarande lika aktuell.

Hemma i Örebro finns hennes mamma och lillasyster. Under besöken i barndomshemmet börjar mamman öppna upp och berätta fler detaljer kring det arbete Sara pappa sysslade med tiden före hans död. Sara kan helt enkelt inte släppa tanken på det mystiska sällskapet med initialerna BSV, men hennes stressiga jobb tar så mycket tid att funderingarna ändå får stå tillbaka. Snart hettar det dock till på nytt. Varje gång Sara gör något för att forska i vad som föranledde pappans död möts hon av nya, suggestiva hot. Någon verkar mycket angelägen om att hon ska försättas ut spel och skrämmas till tystnad.

Louise Boije av Gennäs inledde med Blodlokan en trilogi av spänningsromaner som knyter samman verkliga, skandalomsusade händelser hämtade från de senaste decennierna av svensk historieskrivning med en fiktiv berättelse där Sara står i centrum. Sammankopplingen mellan det verkliga och det uppdiktade är väldigt övertygande, samtidigt som konspirationsteorierna duggar tätt. I Skendöda tycker jag dock att det ibland ligger lite i överkant, händelserna är så talrika och tillspetsade att det ibland blir snudd på för mycket. Tempot och obehaget stegras i den här boken och resultatet blir en thriller som nästan tar andan ur mig som läsare. Författaren förspiller inget utrymme, händelserna kommer slag i slag och varken Sara eller jag ges något andrum. En metod som onekligen är effektivt om man vill skriva en riktigt spännande bok. Boken innehåller också en del scener där Saras rädslor och svagheter tillåts komma fram, vilket skapar en bra motvikt mot hennes i övrigt hårdnackade attityd. Under 2019 kommer sista boken i serien, Verkanseld. Det är med stor spänning jag ser fram emot att se hur författaren ska knyta ihop säcken och hur Saras kamp mot en maktfaktor som är så svår att greppa kommer att utvecklas. Louise Boije af Gennäs sticker ut hakan och har skapat en thrillerserie som är både originell och välskriven.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2018. Pocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Skendöda av Louise Boije af Gennäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.