9789177990451_200x_ristat-i-hud

Ruth Lake är först på brottsplatsen där hennes poliskollega Greg Carver ligger skjuten. Instinktivt känner hon att något är fel, vilket gör att hon städar undan vissa föremål redan innan de andra poliserna hinner dit. Så börjar den första boken i en ny, brittisk kriminalserie och det är nästintill omöjligt att inte fängslas av en så välskriven inledning. Frågetecknen är väckta och jag måste genast läsa vidare för att få veta vad som egentligen pågår och varför Ruth Lake är så mån om att bevisföremålen inte upptäcks.

Ristat i hud handlar om jakten på en mördare som tatuerar sina offer med en vass tagg och olika typer av färgämnen. Det verkar vara något rituellt över hans modus operandi och Greg Carver har under de senaste månaderna lagt all sin vakna tid på att spåra den person som har skördat flera unga kvinnors liv. När han själv hittas skjuten i sitt hem är hans överordnade säkra på att Greg har kommit mördaren för nära och blivit röjd ur vägen, men Ruth har en annan uppfattning. Skjutningar överensstämmer inte med den profil som gärningsmannen uppvisat tidigare och hon funderar istället över om en annan, mer komplex, blid ligger bakom.

Ashley Dyer är en pseudonym för en författarduo och debuten har hyllats stort i Storbritannien. Intrigen är väl genomtänkt, morden råa och spänningen ständigt närvarande. Framförallt Ruth Lake är en karaktär som jag finner engagerande; hennes hemlighetsfulla natur gör att min nyfikenhet väcks. Bitvis tycker jag dock att handlingen blir lite upprepande och ganska standardiserad till sitt uttryck. Boken är genomgående bra, men ganska lik många andra brittiska deckarserier. Det är dock intressant att författarnas debut är så pass stark och boken passar den läsare som söker en mörk, blodig och typiskt brittisk kriminalroman i samma anda som böcker av Val McDermid och Mo Hayder. Jag ser med spänning fram emot kommande delar i serien och förutspår att det här är ett författarskap som med tiden kommer att växa till något högintressant.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2018. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+

2 reaktioner till “Ristat i hud av Ashley Dyer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.