9789137153001_200x_jag-slapper-dig-aldrig

Jag släpper dig aldrig är ett triangeldrama utöver det vanliga. Anna är överlycklig när hon träffar sitt livs kärlek. Han heter David och är en av landets mest framgångsrika fastighetsmäklare. Han behandlar henne som en prinsessa och hans välbetalda jobb gör att de kan leva ett liv i lyx. Men efter några år har ändå den perfekta ytan krackelerat. Anna är sjukskriven, djupt deprimerad och svartsjuk. Hon är övertygad om att David har en annan kvinna, men kanske är det bara hjärnspöken. Han gör allt för att övertyga henne om att hon bara fantiserar och Anna blir allt mer otrygg i sig själv. Hon drar sig undan från sina bästa vänner Isabel och Ellen. David däremot lär snart känna den vackra, ensamstående mamman Isabel på djupet och tycks angelägen om att ha någon med vem han kan dela sin oro över Annas sjukdom. Isabel intalar sig att allt bara är en oskyldig vänskapsrelation, men David kryper under hennes skin och blir snart mer än en mäklare som förmedlade hennes nya lägenhet.

Att förlåta ett svek är aldrig lätt, men ibland är det omöjligt. Petra Holst gestaltar i den här boken en situation med tre karaktärer i fokus och två skiftande berättarperspektiv tillhörande de båda berörda kvinnorna. Annas roll blir allt mer underminerad; hon är den osäkra kvinnan som knaprar tabletter och går i terapi. Ur läsarens perspektiv är hon opålitlig och svävar mellan att vara ett offer och en fru som driver sin make till vansinne med sin svartsjuka. Kanske är David verkligen den perfekta mannen och sanningen är att Annas mindervärdeskomplex gör henne oförmögen att hantera den situationen. Eller så är han beräknande, kall och manipulativ. Jag kanske har läst för många böcker om psykopater, man jag har tidigt en bild i mitt huvud som får mig att misstänka det senare.

Bokens andra perspektiv tillhör den andra kvinnan, Isabel. Hon styrs av sina känslor och blir allt mer attraherad av David, trots att hon vet att det är fel att ha den typen av känslor för sin bästa väninnas make. Isabel försöker stå emot och hennes roll är otacksam, för vem kan tycka synd om en kvinna som stjäl någon annans man? Såvida hon inte i själva verket är en bricka i ett spel och riskerar att bli lika lurad som den äkta hustrun … Jag släpper dig aldrig är en intensiv och nervkittlande relationsroman fylld av intressanta frågeställningar. Stämningen blir allt mer tryckt; det är som att invänta ett åskväder där du inte vet hur kraftig urladdningen kommer att bli. Sidorna sprakar av en nästintill elektrisk spänning och titeln talar sitt tydliga språk. Det här är en bok du inte gärna vill släppa taget om innan den är utläst.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

En reaktion till “Jag släpper dig aldrig av Petra Holst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.