9789174249408 (1).jpg

Linn Utbult kammade hem seger i Hela Sverige bakar 2018 efter en rafflande final. En del av priset i tävlingen är att få ge ut en alldeles egen bakbok och resultatet blev Salt som socker, en personlig bok som känns väldigt rätt i tiden.

Linn Utbult hyllades av juryn för sin smaksäkerhet och förmåga att plocka fram nya oväntade smakkombinationer. Detta återspeglas tydligt i hennes bok som ger ett inspirerande och samtidigt väldigt medvetet intryck. Linn vet vad hon vill men behåller ändå lekfullheten. Recepten är ofta stilrena med förhållandevis få ingredienser, men smakerna är desto mer intensiva och ganska mogna till sin karaktär – det är mycket salt, choklad, russin och lakrits. Bakverken har attityd och presenteras i den här boken i på ett väldigt snyggt och intagande sätt. En av de främsta styrkorna med Salt som socker är att den gör mig nyfiken. Linn Utbult uppmanar läsaren att våga experimentera sig fram till egna smakkombinationer och lyckas väl med sin föresats. Jag är väldigt imponerad av hur Linn Utbult i den här boken lyckas samla sina favoritrecept och samtidigt skapa en röd tråd till sin egen personlighet.

Jag valde att pröva att baka ett recept på chokladtarte med olika fyllningar. Redan här kan den uppmärksamme läsaren konstatera att jag aldrig skulle kvalificera mig till Hela Sverige bakar eftersom jag behöll kakorna i formen, vilket tydligen är tabu. Men samtidigt är det nog många hemmabagare som känner igen sig i det riskfyllda moment det innebär när man ska försöka få loss kakor och bottnar ur formen utan att de går sönder. Jag valde att inte ta några risker! Jag gjorde mina bottnar i två medelstora formar och receptet var lätt att anpassa efter dessa förutsättningar.

IMG_20190107_164106_082.jpg

Den ena chokladbotten fick en fyllning med smak av kola och havssalt. Jag adderade några physalis för att få något litet syrligt som bryter av mot den söta kolan. Den andra tarten fylldes med en härligt len vaniljkräm med ett sting av citron. Jag valde att dekorera den med jordgubbar. Ganska avskalat och klassiskt, men jag tänker att man kan ta ut svängarna lite mer till sommaren när det finns fler närodlade färska frukter och bär att välja emellan. Recepten var enkla att följa och jag uppskattar att Linn har valt att ange mängden av sina ingredienser i både vikt och volym. Resultatet blev riktigt lyckat och den lite syrliga varianten med citron- och vaniljkräm röstades fram som kaffebordets favorit.

Boken är utgiven av: Bonnier Fakta, 2018. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Salt som socker av Linn Utbult – vinnaren av Hela Sverige bakar 2018

  1. Vilket härligt inlägg! Jag blir nyfiken på den boken och jag blir sugen på att baka de där kakorna. Men oj, är det tabu att ha kakorna kvar i formen? Det var nytt för mig.

    1. Det beror på vilken typ av kakor, men just den här typen av pajer ska nog helst bakas i en form med löstagbar kant och sedan plockas ur innan servering. Men i sitt eget hem gör man väl som man vill… 😉

      1. Är det för att själva kakan blir fuktig om den är kvar i formen, och då förlorar sin sprödhet? Hur som helst måste de där kakorna testas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.