9789188745156_200x_ett-delat-mysterium.jpg

Sophie Hannah är en välkänd brittisk författare och har under senare år fått förtroendet att skriva nytt material om Agatha Christies välkände detektiv Hercule Poirot. Ett delat mysterium är den tredje boken i ordningen.

Hercule Poirot blir en dag konfronterad av en kvinna på gatan. Hon är mycket upprörd och anklagar Poirot för att ha skickat henne ett brev där han pekar ut henne som mördare. Dödsfallet i fråga rör en mycket gammal man som ska ha drunknat i sitt badkar, men kvinnan hävdar bestämt att hon varken kände den döda mannen eller på något annat sätt hade kopplingar till hans familj. Poirot blir mycket fundersam då han inte äger någon kännedom om fallet, men när han redan nästa dag blir kontaktad av ytterligare en person som har fått ett likartat brev med samma anklagelser och Poirots signatur står det klart att någon har spelat människorna ett spratt på Poirots bekostnad. Totalt finns det fyra brev och fyra misstänkta till vad som inledningsvis verkar vara ett helt naturligt dödsfall. Men Poirots nyfikenhet är väckt. Dels vill han veta vem som har förfalskat hans namnteckning, men han är också intresserad av att utreda de händelser som brevskrivaren refererar till. För varför göra sig allt detta besvär om det inte finns någon sanning i påståendet att någon faktiskt mördade den gamle mannen?

Att skriva om en annan författares huvudkaraktär kan tyckas märkligt, men då det gäller en nästintill kultförklarad figur som Hercule Poirot kan jag ändå tycka att det finns ett värde i att göra så. Agatha Christies böcker är mycket populära än idag och många fantaster är beredda att ta till sig även de nyskrivna böckerna. Uppenbarligen tillhör jag den skaran eftersom jag har läst och uppskattat alla de tre titlar Sophie Hannah har författat. Hon förvaltar arvet väl och lyckas fånga Poirots karaktär på ett övertygande sätt. Även tonen, miljöerna och atmosfären i Ett delat mysterium känns nästintill autentiska. Däremot tycker jag att boken är lite onödigt lång. Den typen av intriger som Agatha Christie använde i sina berättelser passar oftast väl för ett kort format och jag tror att Ett delat mysterium hade tjänat på att följa den mallen. Poirot är dock alltid en underhållande figur att läsa om och boken är bitvis riktigt spännande.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2018. I översättning av: Annika Sundberg.

Finns hos: Bokus & Adlibris 

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Ett delat mysterium av Sophie Hannah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.