9789113083162_200x_24-goda-garningar

Julen är glädjens högtid, men för Emma är det istället en period som väcker tunga minnen till liv. På julafton är det två år sedan hennes man avled efter att ha blivit påkörd av en bil. Emma har svårt att hitta livsglädjen efter hans bortgång och omgivningens försök att muntra upp henne får oftast motsatt effekt. Julhandeln är också en av årets viktigaste försäljningsperioder för inredningsbutiken Emma driver, men när motivationen saknas är det svårt att hålla omsättningen uppe i en bransch där konkurrensen är hård. En kväll hjälper Emma en äldre man hem då Stockholm har bäddats in i ett tjockt snötäcke som gör gatorna svårframkomliga. Initiativet efterlämnar en skön känsla av tillfredställelse och Emma inser att hon mår bra av att hjälpa andra. Det flyttar fokus från hennes egna problem samtidigt som hon får kontakt med andra människor. Hon bestämmer sig för att göra 24 goda gärningar, en varje dag fram till jul, något som kanske kan bli en vändpunkt även i hennes eget liv.

24 goda gärningar är en feelgoodroman som utspelar sig i juletid. Emma är en väldigt trovärdigt tecknad karaktär och jag fastnar nästan direkt för henne och blir intresserad av hennes situation. Hennes liv känns tomt och innehållslöst efter makens död, men ganska snart anar läsaren också att det finns något mer förknippat med händelsen som ger Emma skuldkänslor. Författaren väcker min nyfikenhet och lyckas med att skapa karaktärer som är lätta att lära känna, men som också förmår hålla engagemanget vid liv ända fram till bokens slut. Det finns mer att upptäcka om man skrapar lite på deras yta. Jenny Fagerlund fångar också bilden av hur julen kan bli en väldigt tung och ångestfylld högtid för den som är ensam på ett snyggt sätt.

En julroman måste såklart bjuda på en hel del julstämning och presentbutiken där Emma jobbar står för en stor del av det inslaget. Här är det julskyltning och pysselkvällar, trots att Emma har svårt att engagera sig. Butiksmiljön är charmerande och jag älskar att författaren kan få mig att se hyllorna som är fylld till bredden med vackra saker framför mig. 24 goda gärningar är en bitterljuv läsupplevelse som med stor värme hanterar både sorger och glädjeämnen.

Utgiven av: Norstedts, 2018.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.