9789100142698_200x_lazarus

Ett makabert fynd av mänskliga kvarlevor i en frys någonstans i Oslo blir till en brutal väckarklocka. Joona Linna har under flera år trott att hans antagonist Jurek Walter kanske trots allt är död, men nu kommer obehaget krypande. Han kan omöjligen ha överlevt, men trots det ringer alla varningsklockor när Joona blir kallad till ytterligare en mordscen i norra Tyskland. Den döde mannen är en helt okänd människa, ändå finns en direkt koppling mellan dem då mannen visar sig ha ringt Joonas privata mobilnummer. Kan en människa verkligen återuppstå från de döda eller är alltihop bara en ond mardröm där någon försöker spela Joona Linna och hans kollegor ett spratt?

Lars Keplers sjunde bok i serien om Jonna Linna är en mörk berättelse fylld av ondska. När det gäller själva intrigen brukar jag i regel inte vara svag för böcker som spinner vidare på andra delar i serien i sådan utsträckning att tidigare händelser blir direkt avgörande. Jag gillar oftast den typen av deckare där varje bok behandlar ett enskilt fall bättre. Lazarus blir dock undantaget som bekräftar regeln, för trots att boken refererar till händelser som jag läste om för flera år sedan har jag aldrig några problem med att hänga med i svängarna och behålla mitt fokus. När det gäller avvägningen mellan att friska upp minnet utan att upprepa för mycket klarar Kepler det med glans.

Det är sällan en bok lämnar mig andlös, men berättelsen som utspelar sig i Lazarus är faktiskt så spännande att jag stundtals glömmer både tid och rum. Händelserna avlöser hela tiden varandra och det är fullkomligt omöjligt att släppa boken. Jag imponeras av hur författarduon lyckas med att skriva på ett sätt som är så tekniskt fulländad. Deras förmåga att använda hela textutrymmet och inte lämna minsta kommatecken åt slumpen är häpnadsväckande. Kepler väljer att göra brotten personliga, de är riktade mot bokens huvudkaraktärer, och författarduon har den här gången hittat en ton som berör och känns mer drabbande än någonsin tidigare. Jag kan känna karaktärernas rädsla tydligt och boken riskerar onekligen att kunna skrämma slag på en och annan mörkrädd individ. I mitt tycke är Lazarus helt klart Keplers bästa bok hittills.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 5 av 5

6 reaktioner till “Lazarus av Lars Kepler

  1. Jag fick ta en paus efter det som hände på sida 353… jag blev illamående av chocken, haha det har nog aldrig hänt förut i en bok! Jag vill inte spoila för andra, men vet du vilken händelse jag menar? Behöver prata med någon, haha. Har inte läst ut den än men längtar hem från jobbet för att göra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.